Održan parastos žrtvama Oluje u Beogradu i na Fruškoj gori

Parastosu u Beogradu prisustvovao je gradonačelnik Aleksandar Šapić, a parastosuu u fruškogorskom naselju Banstol predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja”, u kojoj je ubijeno i nestalo više od 1.700 Srba, a proterano više od 250.000.

Parastosu je prisustvovao veliki broj građana, koji su na taj način odali poštu svim stradalim sunarodnicima iz Hrvatske, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je venac na spomen ploču srpskim žrtvama ispred crkve.

Među okupljenima je bio i gradski menadžer Miroslav Čučković, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, potpredsednik SRS Aleksandar Šešelj.

Nakon parastosa, koji su organizovali udruženje „Zavičaj” i Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih, predstavnici udruženja veterana položili su vence, preneo je Tanjug.

„Oluja” je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ.

Akcija je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Više od 250.000 Srba iz Hrvatske, je u kolonama automobila, kamiona, traktora stiglo u Srbiju, iz svog zavičaja.

Akcija je, zvanično, trajala četiri dana i završila se padom Srpske krajine i uspostavljanjem kontrole Hrvatske nad tom teritorijom.

Međunarodnu krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je „Oluju” u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostota bivše RSK u Hrvatskoj.

Međutim, u drugostepenoj presudi su te tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je nedavno podiglo prvu optužnicu za ratne zločine počinjene tokom Oluje, protiv četiri oficira hrvatske vojske zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbegličkoj kolini.

Izvor Politika, 04. avgust 2022.

 Dodik i Mirović: Da se zlo nikada ne ponovi

Povodom obeležavanja slave Crkve Svete Marije Magdalene u fruškogorskom naselju Banstol, danas je služena liturgija, a zatim i parastos stradalima u akciji „Oluja”, kojima je hram i posvećen.

Liturgiji, koju je služio vladika sremski Vasilije, uz sasluženje sveštenstva eparhije sremske, prisustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a ovogodišnji kum slave je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon svete liturgije služen je parastos stradalima u akciji „Oluja”, kojima je hram i posvećen, u prisustvu velikog broja vernika i meštana koji su tokom 1995. godine i kasnije naselili taj deo Srema.

Dodik je rekao da svi ti ljudi pamte ne samo dan kada je počela „Oluja”, već i svoj zavičaj, iako su novi dom našli u Srbiji, i doprineli razvijanju svog novog kraja.

„Ne samo da ne možemo da zaboravimo, ne možemo da oprostimo činjenicu da su nemoćne kolone izbeglica, u kojima su bile žene, deca, starci, bili bombardovani od strane njihovih aviona”, rekao je Dodik.

On je ukazao da moramo da počnemo da slavimo život, ali i da kažemo da se zavetujemo da ćemo nastaviti da gradimo nacionalni identitet, da nećemo odustati od onoga što čini srpsko nacionalno obeležje, te da nećemo zanemariti veru, pamćenje, jezik i pismo, ni zavičaj i tako preneti novim generacijama sećanje na sve što se desilo.

Istakao je da je prošli vek – vek srpskog stradanja.

Dodajući da Hrvatska obeležava „Oluju” kao pobedu, a Srbija parastosima za ubijene u toj akciji, na Petrovačkoj cesti, širom izbegličke kolone…

„Ali, srpski narod je okupljen početkom ovog veka u dve svoje države, Srbiju i Republiku Srpsku, sa namerom da kroz ovaj vek maksimalno doprinese nacionalnom jedinstvu i okupljanju, da prestane sa stradanjem, jer ga je bilo previše u prošlom veku”, rekao je Dodik.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se i ovim okupljanjem šalje „zavetna poruka” – da budemo jedinstveni, složni, sposobni da izgrađujemo i Srbiju i RS, da pomažemo srpski narod gde god se nalazio…

„To je najvažnija poruka, jer ćemo samo slogom i jedinstvom uspeti da sprečimo da nam se zlo iz 90-ih godina ponovi. Srbija i Srpska složnije nego ikada grade budućnost za sve koji žive ne samo u Srbiji i RS, već pomažu snažno i da Srbi opstanu i u Crnoj Gori, i na KiM, gde su Srbi najviše ugroženi, što su pokazali i poslednji dani”, rekao je Mirović, prenosi Tanjug.

Dodao je da ovakva okupljanja ne služe samo kao pomen i sećanje na nevino stradale, već i kao ohrabrenje i poruka da moramo više da radimo da bi naš narod imao bolju budućnost.

 

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić 

 

Izvor Politika, 4. avgust 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u