Potpredsednik Vlade Crne Gore odao počast žrtvama Oluje

"Danas se navršava 27 godina od početka najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od 1945. tokom kojeg je preko 250.000 Srba protjerano sa svojih ognjišta u Hrvatskoj, poručio je potpredsednik Vlade CG”

Vladimir Joković, potpredsednik crnogorske vlade i predsednik SNP-a prisećajući se operacije Oluja rekao je da su mir i tolerancija su najveći ideali kojima svi treba da težimo kako bismo sprečili da se bilo gde i bilo kada ponove zločini poput onih koji su počinjeni tokom akcije Oluja.

„Danas se navršava 27 godina od početka najvećeg etničkog čišćenja u Evropi poslije Drugog svjetskog rata tokom kojeg je u avgustu 1995. godine preko 250.000 Srba protjerano sa svojih ognjišta u Hrvatskoj. Na ovaj datum odajemo počast žrtvama Oluje, poručujemo da pamtimo žrtve i zahtijevamo pravdu kroz kažnjavanje svih koji su odgovorni za ovaj zločin“, kazao je Joković, prenosi RTCG.

Kako kaže, mir i tolerancija su najveći ideali kojima svi treba da težimo kako bismo sprečili da se bilo gde i bilo kada ponove zločini poput onih koji su počinjeni tokom akcije Oluja.

„Mir nam obezbjeđuje stabilnost, a stabilnost otvara perspektive napretka u svim aspektima razvoja društva. Zato na ovaj datum osuđujemo zločin, tražimo da zločinci budu kažnjeni i pozivamo na vječni mir“, saopštio je Joković.

On je ocenio da u društvima u kojima živimo, a koja su po brojnim pitanjima raznovrsna, treba da razvijamo toleranciju kako bismo jedni druge bolje razumeli i kako bismo sprečavali konflikte među ljudima.

„Što više budemo razvijali uzajamnu toleranciju, to će biti mnogo manje povoda za sukobljavanja. I naravno, da uvijek jasno ukažemo na odgovornost za nedjela i one procese koji za posledicu imaju stradanje ljudi“, navodi se u saopštenju.

Zato na dan obeležavanja početka akcije Oluja, kako dodaje, podsećamo da je čuvanje mira ideal kojem svi zajedno treba da težimo u budućnosti.

 

Izvor RTS, 4. avgust 2022.

 

Foto: Gov.me

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u