Lavrov i Vang zajedno napustili prostoriju usred sastanka ASEAN-a

Prema rečima diplomate koji je prisustvovao sastanku, Lavrov i Vang su napustili prostoriju kada je japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimasa počeo da govori

Došlo je do tenzija na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu gde su se našli državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov.

Ovo je prvi put da su njih trojica učestvovali na istom forumu, a AP navodi da je Vang potapšao po leđima ruskog kolegu Lavrova kada je ulazio u salu i mahnuo mu, a ruski ministar je odgovorio istim gestom.

Blinken, koji je ulazio u prostoriju poslednji, nije uopšte pogledao u Lavrova i Vanga, već je seo na svoju stolicu.

Glavni momenat, ipak, dogodio se kada je japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimasa počeo da govori, a Lavrov i Vang su napustili prostoriju, prema rečima diplomate koji je prisustvovao sastanku, ali je želeo da ostane anoniman.

To je deo eskalacije tenzija vezanih za kineske vojne vežbe na teritoriji Tajvana, a nakon ispaljivanja 11 raketa na područje oko ostrva. Kina navodi da „ispituje svoju vojnu spremnost”, ali nisu isključene pretenzije na teritoriju Tajvana.

Japan je izvestio da je pet projektila, od njih 11, palo u njihovu ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana. Zbog toga su Vang Ji i Jošimasa Hajaši navodno razmenili teške reči na samitu.

„Ovo predstavlja eskalaciju”

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da kineske vojne vežbe usmerene ka Tajvanu, uključujući i projektile ispaljene ka japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, predstavljaju eskalaciju.

Kineske vojne vežbe pokrenute su nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan u utorak.

„Kina je odabrala da preterano reaguje i iskoristi posetu Pelosi kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u i oko Tajvanskog moreuza”, kazao je Blinken na konferenciji u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu.

Blinken je, takođe, rekao da se SAD čvrsto solidarišu sa Japanom nakon „opasnih akcija koje je Kina preuzela”, preneo je AP.

 

Izvor Tanjug/Blic, 5. avgust 2022.

 

Peking: Spremni smo da ojačamo stratešku saradnju sa Rusijom kako bismo zajedno mogli još efikasnije da štitimo međunarodni poredak

Stav Moskve o Tajvanu govori o visokom nivou sveobuhvatnog partnerstva Kine i Rusije, kao i međusobnoj podršci zemalja na međunarodnoj sceni, saopštio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

„Peking je spreman da ojača stratešku saradnju sa Rusijom, kako bismo zajedno mogli da još efikasnije štitimo međunarodni sistem, u kom ključnu ulogu imaju Ujedinjene nacije, kao i poredak baziran na normama opšte prihvaćenog međunarodnog prava”, naglasio je Vang Ji.

Naveo je i da su kineske vlasti spremne da jačaju stratešku saradnju sa Rusijom usljed sve veće napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Dodao je da se Rusija pridržava principa „jedne Kine” i da istupa protiv bilo kakvih pretenzija na suverenitet Kine.

 

Izvor Vostok, 5. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Russian Foreign Ministry Press S

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u