Заставе САД, Велике Британије и НАТО

Volstrit žornal: Zapad protiv Rusije i Kine oživljava projekat Rimlanda

Autor teksta Mišel Gurfinkel naveo je da Vašington pokušava da stvori „polumesec strateške saradnje od zapadne do istočne Evroazije“

Zapad želi da se protiv Rusije i Kine bori oživljavanjem koncepta „Rimlenda” koji mu je pomogao da pobedi u dva svetska rata i Hladnom ratu, objavio je list ametičkog krupnog kapitala i duboke države Volstrit žornal.

Autor teksta Mišel Gurfinkel naveo je da Vašington pokušava da stvori „polumesec strateške saradnje od zapadne do istočne Evroazije“.

To bi navodno bio „odbrambeni okeanski Rimlend koji bi se suprotstavljao evroazijskim kontinentalnim silama Kini i Rusiji“.

Tom zadatku su bilo posevećeni bliskoistočna turneja Džoa Bajdena, kao i onlajn samit četvoročlane grupe I2U2 (izraelski premijer Jair Lapid, indijski premijer Narendra Modi, lider Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed i Bajden).

Volstrit žornal procenjuje da se iza svega krije i „novi strateški koncept zapadnih zemalja“ iako je I2U2 prvobitno bio okvir za saradnju povodom ekonomskih i tehnoloških pitanja.

Tek kasnije je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan I2U2 nazvao „četvorostranim bezbednosnim dijalogom“ i „indo-pacifičkim savezom u povoju, koji uključuje Sjedinjene Države, Japan, Australiju i Indiju“.

Britanski geograf i geopolitičar Helford Makinder objavio je 1904. godine „Geografsku osovinu istorije“ u kojoj je uveo koncept „Hartlenda“ (zemlja jezgra). A imao je u vidu centralni deo Evroazije, oko kojeg se nalaze unutaršnji luk (Evropa-Arabija-Indokina) i periferni luk (Amerika-Afrika-Okeanija).

Makinder je sugerisao da svetska geopolitika dovodi do sukoba između kontinentalnih imperija Evroazije i pomorskih sila koje se nalaze na ostrvima i arhipelazima van njenih granica, kao i na manjim kontinentima.

Potom je Nikolas Spajkman razvio sopstveni geopolitički koncept „Rimlend“ (Lučna zemlja).

Razradio ga je 1940. godine u delu „Geografija sveta“ u kojem je ukazao da kontinentalne imperije, uključujući SSSR i savez Moskve i Pekinga, mogu da zaustave i obuzdaju luk koji kontrolišu Amerikanci.

Taj njegov luk je obuhvatao obale zapadne i mediteranske Evrope, Bliski istoki (arapsko-tursko-persijski svet) i monsunske zemlje (južna i istočna Azija).

Makinder je tvrdio: „Ko vlada Hartlendom vlada svetom“. Zato je predlagao sprečavanje pojave dominantne sile u kontinentalnom delu Evroazije. Jer, ta sila bi težila svetskoj dominaciji i bila bi joj blizu.

 

Izvor Fakti, 7. avgust 2022. 

 

Foto: Reuters/Yves Herman

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u