Аљбин Курти (Фото: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ)

Kurti: Srbiji dajemo rok od dva meseca; Petković: Prizivanje rata

"Ako budemo imali drugu epizodu, na primer u Pridnjestrovlju, onda će verovatnoća da će se desiti treći rat na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, biti veoma velika", rekao je Kurti

Kosovski premijer izjavio je za italijanski list Republika da je rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije visok, prenosi Albanijan post.

Kako je rekao, s obzirom šta je Rusija uradila sa Ukrajinom, bio bi neodgovoran ako bi rekao drugačije.

„Ne bih rekao da je rizik veoma visok, jer ovde imamo i kontingent NATO-a, ali svakako je visok. Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama“, kazao je Kurti.

On je dodao da su pre invazije na Ukrajinu prilike bile male, ali da se sada situacija promenila.

„Ako budemo imali drugu epizodu, na primer u Pridnjestrovlju, onda će verovatnoća da će se desiti treći rat na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, biti veoma velika“, rekao je on.

Kurti je govorio i o novim recipročnim merama prema Srbiji, istakavši rok od dva meseca.

„Konverzija registarskih tablica koju je postavio Slobodan Milošević. Ovo je odluka moje vlade. Imaju dva meseca“, poručio je on.

Povodom napada na kosovsku policiju na severu, Kurti je rekao da tužilaštvo istražuje slučaj.

„To su bili ljudi na platnom spisku Beograda, koji rade u nelegalnim strukturama na severu Kosova. Neki od njih su zaista bili kriminalci, pošto su prošle godine završili na crnoj listi Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Kurti.

On je kazao da se to odnosi na Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića.

„Pozivam se na Radoičića i Veselinovića. Bio je to deža vi. Taj metod su Srbi već koristili početkom 90-ih tokom raspada Jugoslavije. Ali Kosovo je sada demokratska zemlja, oni mogu da urade vrlo malo. Oni su frustrirani jer naša privreda, iako nas ne priznaju kao državu, cveta“, rekao je on.

Kurti je dodao da Srbija ima 48 baza oko Kosova.

„Srbi imaju 48 baza oko Kosova. Protesti nisu bili spontani, već ih je organizovao Beograd uz podršku Rusije“, rekao je Kurti.

 

Izvor Sputnjik, 8. avgust 2022. 

Petković: Kurti priziva rat

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da nema sumnje da Aljbin Kurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat a ne dijalog i dogovor. Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio za italijansku “Republiku” da postoji rizik od novog sukoba sa Beogradom oko KiM.

Petar Petković je izjavio da ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji.

„Zato u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije jer želi tako ne samo da  napadne Beograd, već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini“, naveo je Petković.

Beograd će, kaže, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom.

„Pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o ‘međusobnom priznanju’ nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči“, napominje Petković.

Ono što Kurti dobro zna, ističe Petković, ali ne sme javno da kaže jeste da ga Srbi na Kosovu i Metohiji smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih demokratskih prava. Zbog toga je, dodaje, njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protivpravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda.

„To što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade njegov je problem, Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke“, zaključio je Petković.

Kurti: Rizik od novog sukoba oko Kosova

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu za italijanski list Republika da postoji rizik od novog sukoba sa Beogradom oko Kosova, i da je rizik od sukoba visok, tvrdeći da „iza Srbije stoji ruski lider Vladimir Putin“.

„Mi rizikujemo rat. Iza Srbije stoji Putin. Ne bih rekao da je rizik veoma visok, jer ovde imamo i kontingent NATO-a, ali je svakako visok. Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama“, rekao je Kurti.

Govoreći o nedavnim merama vlade u Prištini u vezi sa registarskim tablicama i dokumentom reciprociteta prema srpskim ličnim kartama, Kurti je rekao da Srbi imaju 48 baza oko KiM i da je proteste na severu organizovao Beograd, uz podršku Rusije.

 

Izvor RTS, 8. avgust 2022.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u