Tajvanski ministar: Kina ne izvodi vojne vežbe, nego pripreme za invaziju

Tajvanski ministar vanjskih poslova Džozef Vu je izjavio 9. avgusta da Kina koristi velike vojne vježbe kako bi se pripremila za invaziju na Tajvan

Tajvanski ministar vanjskih poslova Džozef Vu je izjavio 9. avgusta da Kina koristi velike vojne vježbe kako bi se pripremila za invaziju na Tajvan. On je pozvao na međunarodnu podršku u odbrani mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.

Kina je 4. avgusta započela vojne vježbe u morima oko Tajvana kao odgovor na posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Naensi Pelosi Tajvanu početkom avgusta.

Peking smatra Tajvan „odmetničkom provincijom koja će biti anektirana silom ako je potrebno“, i vidi kontakt američkih zvaničnika s Tajpejom kao ohrabrivanje trajne ostrvske nezavisnosti.

Najveće kineske vježbe koje okružuju ostrvo trebale su da se završe 7. avgusta, ali je kineska komanda 8. avgusta najavila nove vježbe, pojačavajući strahove da Peking namjerava da nastavi pritisak na ostrvo.

Tajvan je 9. augusta započeo svoje vlastite i ranije zakazane vježbe ispaljivanjem artiljerije prema moru.

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je juče da je „zabrinut da se Kina kreće onoliko koliko se kreće“, ali i da ne misli da će učiniti „ništa više nego što već jeste“.

Zamjenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman je izjavila 9. avgusta na kraju petodnevne regionalne turneje da će „budućnost biti zapisana ovdje na Pacifiku“.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 9. avgust 2022. 

 

Foto: Tyrone Siu, REUTERS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u