Kristofer Hil: Veća mogućnost za napredak nego za konflikt 1. septembra

Na pitanje zašto SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, Kristofer Hil kaže da je važno razumeti da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je odgovarajući na pitanja građana, da predstavnici Beograda i Prištine, koji imaju prilično dobre posrednike iz EU u dijalogu moraju više da urade u rešavanju spornih pitanja, i dodao da iskreno misli da postoji veća mogućnost za stvarni progres u dijalogu nego za novi konflikt 1. septembra.

Hil je to rekao odgovarajući na jedno od skoro 400 pitanja i komentara na Tviteru i Fejsbuku koje su mu postavili građani, a koje je glasilo da li postoji mogućnost da dođe do novog konflikta na administrativnoj liniji 1. septembra (zbog sporazuma oko tablica), ako je odgovor da, kako se ambasada priprema za takav scenario.

„Iskreno mislim da postoji veća mogućnost za stvarni progres u dijalogu nego za probleme. Očigledno je da Beograd i Priština treba da učine više u rešavanju spornih pitanja, imaju prilično dobre posrednike iz EU, medijatore, a i SAD su veoma aktivne”, odgovorio je ambasador Hil koji je pre tri dana pokrenuo novu inicijativu i pozvao građane da direktno komuniciraju sa njim i postave mu pitanja na FB i Tviteru.

Na pitanje zašto SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, kaže da razume onoga ko je to pitanje postavio i zašto pita ali, dodaje, da je važno razumeti da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija.

„Na kraju krajeva, reč je o susedu koji je napao Ukrajinu, njene civilne i nastavlja da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv tog apsolutno zlonamernog napada Rusije i koji i traje i danas”, naveo je Hil i dodao da bi zato bio veoma oprezan kada bi poredio situaciju u Ukrajinu sa onom od pre nekoliko decenija.

Na podsećanje jednog od građana da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ne uvodi sankcije Rusiji, da bez obzira na to ima podršku SAD, i pitanje da li će takav donos ostati u budućnosti ambasador naglašava da je važno da SAD i Srbija pokušaju da rade zajedno na važnim pitanjima.

„Srbija ima drugačiji stav od evropskih partnera, ali mislim da je važno da se koncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da zajedno pokušamo da idemo napred”, rekao je Hil, navodi Tanjug.

Ambasador upitan da li će odgovoriti na sva pitanja, i ako neće kako će praviti selekciju, kaže – „pa, biće malo teško, jer smo dobili mnogo pitanja za nekoliko dana”.

Ataše za štampu američke ambasade Metju Andervud rekao je Tanjugu u utorak da će ambasador Hil odgovarati na pitanja koja mu građani budu postavljali u narednih nekoliko dana na Tviteru i Fejsbuku.

„Ako vas zanimaju odnosi SAD i Srbije, saradnja i zajednička budućnost, postavite pitanje u komentaru ili koristeći hešteg #SADznate i uskoro vas ocekuje odgovor od ambasadora Hila”.

Među prvim pitanjima, a većina ih se odnosila na KiM, odnos SAD prema Srbiji, poređenje sa Ukrajinom, NATO bombardovanje, bila je molba ambasadoru da pomogne da Novak Đoković zaigra na US Openu.

Neka od pitanja su se odnosila na vladavinu prava, prava uzbunjivača, ukidanje viza, kada dolazi Burger king…

 

Izvor Politika, 11. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Miloš Milivojević

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u