Poljski premijer: Nemačka i Francuska su postigle kompromis sa Rusijom

„Poljska optužuje Evropsku uniju i njene čelnike – Nemačku i Francusku – za imperijalizam i stvaranje kompromisa s Rusijom”, napisao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u članku za nemački list Velt

„Poljska optužuje Evropsku uniju i njene čelnike – Nemačku i Francusku – za imperijalizam i stvaranje kompromisa s Rusijom”, napisao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u članku za nemački list Velt. Tvrdi da EU nema političke volje da se adekvatno pozabavi ruskom „agresivnom politikom” te da EU ignoriše predloge Varšave.

Rat u Ukrajini razotkrio je istinu o Rusiji, ali i o Evropi, tvrdi Moravjecki.

„Poljska nema monopol na istinu, ali je jednostavno mnogo iskusnija u odnosima s Rusijom od drugih. Bivši poljski predsednik Leh Kačinjski bio je u pravu, kao i Kasandra koja je predvidela pad Troje pre mnogo godina, kada je rekao da Rusija neće stati na Gruziji, već će posegnuti za više teritorija. Poljski premijer tvrdi da ruski imperijalizam nije nova stvar, već se gradi dve decenije Zapadu ispred nosa. Također, tvrdi da je cena jeftinog ruskog plina za EU donela „krvave kamate” koje sad isplaćuje Ukrajina.

Što se tiče odnosa unutar EU, poljski premijer tvrdi da se Unija udaljava od načela jednakosti i „približava modelu u kojem jači i veći dominiraju nad slabijima i manjima”. Tvrdi da je EU samo na papiru formalna demokracija, a zapravo je oligarhija.

Odnosi Poljske s EU drastično su se pogoršali u julu, kada je Brisel odbio dati Varšavi 35 milijardi evra za oporavak privrede nakon pandemije, navodeći „nedovoljne mere na polju reforme pravosuđa”, pišu novine.

„Situacija s financijskom pomoći baca svetlo na dugogodišnji sukob između Poljske i EU”, rekao je za ruski medij Vedomosti glavni urednik časopisa Fjodor Lukjanov.

„Ne mislim da će to imati ikakvog uticaja: takva svađa traje već godinu i po i nastaviće se”, rekao je stručnjak.

Prema njegovim rečima, međusobne pretnje Poljske i EU deo su političke igre. Zasad je isključena mogućnost raspada EU zbog prkosnih akcija Varšave. Stručnjak smatra da će se sukob između poljskih vlasti i Brisela nastaviti u obliku međusobnih prekora, ali neće dovesti do oštre eskalacije.

„Već nekoliko godina postoji latentni rat između Varšave i Brisela. Vladajuće snage u Poljskoj predstavljaju najdosledniju i najodlučniju opoziciju vrednostima koje se u EU smatraju temeljnima”, rekao je glavni direktor Ruskog veća za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

Prema stručnjaku, Poljska nije jedina zemlja koja vrši pritisak na politički mejnstrim EU. Primjer ostalih „disidenata” su mađarska vlada, italijanska desnica i grčke leve snage. Međutim, Poljska i Mađarska su preduzele najodlučnije akcije protiv čelnika EU.

Svojevremeno je poljski premijer kritikovao Makrona zato što pokušava pregovarati s Putinom na početku rata, rekavši da je to kao da se pokušava pregovarati s Hitlerom.

 

Izvor Geopolitika.njuz, 11. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: John Thys/AFP

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u