Londonski Telegraf: Britanija je pred potencijalnim ekonomskim kolapsom

Ekonomija Velike Britanije je sve više u padu zbog situacije oko Ukrajine, rasta cena hrane i energije i starenja stanovništva u zemlji, objavio je Telegraf

Ekonomija Velike Britanije je sve više u padu zbog situacije oko Ukrajine, rasta cena hrane i energije i starenja stanovništva u zemlji, objavio je Telegraf.

Londonski list je naveo da Velika Britanija prestaje normalno da funkcioniše kao država zbog stalnog poskupljivanja struje, neekonomičnog korišćenja vode i zarada koje stagniraju poslednjih deset godina.

Zbog toga transportni radnici, vatrogasci, doktori, medicinske sestre, nastavnici i kvalifikovani radnici odbijaju da rade pod dosadašnjim uslovima jer će računi za komunalije porasti sa 1.971 na 3.581 funti (sa 2.405 dolara na 4.369 dolara) u oktobru, a kasnije i do 4.266 funti (5,204 dolara).

Drugi podjednako važan razlog „potencijalnog ekonomskog kolapsa” kraljevstva je ukrajinska kriza, koja je dovela do visoke inflacije, poremećaja lanaca snabdevanja itd.

Devetog avgusta pojavile su se informacije da se vlasti Velike Britanije spremaju za „zimski scenario”. Za slučaj da dođe do nestašice gasa u hladnom delu godine.

Tada će doći do planskih isključivanja struje ne samo u industrijskim objektima, već i u domaćinstvima.

Britanci su takođe upozoreni da se 2023. godine oko 15 miliona njih može naći ispod granice energetskog siromaštva.

 

Izvor Fakti, 11. avgust 2022.

 

Naslovna fotografija: Chris J Ratcliffe/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u