Rusija u SBUN: Upozoravamo, svet je na ivici nuklearne katastrofe

„Prave razmere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva”, rekao je Nebenzja

Zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u SB UN.

„Prave razmere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva”, rekao je Nebenzja.

On je istakao da je zračenje u Zaporoškoj nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

On je pozvao stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju da posete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN „shvata kolika je njegova odgovornost” i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

„S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pre moguće – možda čak i pre kraja avgusta”, naglasio je ruski diplomata.

Nebenzja je nazvao apsurdnim optužbe Kijeva da Rusija, navodno, granatira elektranu.

„Te propagandne pretnje preuzima zapadna štampa. Sve to je protiv zdravog razuma, pošto Zaporošku elektranu kontroliše ruska vojska”, rekao je diplomata.

„Elementarna logika nam govori da naši vojnici nemaju nikakvog razloga da granatiraju ni stanicu, ni grad, ni sami sebe”, dodao je on.

Obraćajući se prisutnima, Nebenzja je optužio Zapad da pokušava da optuži Rusiju za sve što se dešava u Ukrajini. On je istakao da Rusija ne koristi nuklearne objekte u Ukrajini u vojne svrhe i nazvao štetnom logiku Zapada u situaciji oko Zaporoške nuklearne stanice.

Ruski diplomata upozorava: U slučaju povlačenja ruskih snaga iz Zaporoške elektrane, Kijev će je iskoristiti za strašne provokacije.

Ukrajinske snage su više puta od početka specijalne vojne operacije izvodili napade na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane. Učestalo granatiranje je počelo 5. avgusta.

Noću 7. avgusta ukrajinska vojska je izvela raketni napad sistemom „Uragan”, delovi rakete su pali na oko 400 metara od energobloka. Od tada dva energobloka ne rade punim kapacitetom.

 

Izvor Sputnjik, 11. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Shannon Stapleton

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u