Kisindžer: SAD je, zbog loše diplomatije, na ivici rata sa Rusijom i Kinom

„Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja čiji smo delimični tvorci, bez ikakvog koncepta kako će se kriza završiti ili gde će nas odvesti”

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je da je Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju i da je, u odsustvu velikog lidera, svet doveo do ivice rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana.

„Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja čiji smo delimični tvorci, bez ikakvog koncepta kako će se kriza završiti ili gde će nas odvesti”, rekao je Kisindžer za Vol strit džornal.

Prema njegovim rečima, moderni američki lideri vide diplomatiju kao nešto zbog čega treba da imaju „lične odnose sa neprijateljem”, pokušavaju da preobraze ili osude svoje sagovornike i ne pokušavaju da shvate njihovo razmišljanje.

Kisindžer smatra da bi SAD trebalo da traže ravnotežu između sebe, Rusije i Kine. On smatra da sve što SAD treba da rade je da ne jačaju tenzije, već da stvaraju mogućnost, kako bi imale neku svrhu.

Govoreći o Ukrajini, Kisindžer kaže da je ranije smatrao da je za tu zemlju najbolja uloga „nešto poput Finske” koja nije deo NATO.

Sada, uzimajući u obzir atak ruske vojske, on smatra da se prema Ukrajini posle toga mora odnositi kao prema članu Alijanse, bilo to formalno ili ne.

On je još dodao da će, posle završetka specijalne operacije, u sastavu Rusije ostati „Krim i delovi Donbasa”.

 

Izvor Politika, 13. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gero Breloer/Pool

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u