Si u poseti Rijadu, da li je tema petrodolar?

Peking je već preduzeo korake da skine dolar sa trona uvođenjem digitalnog juana, a trgovina između Saudijske Arabije i Kine lansirala bi valutu na globalnom nivou

Si Đinping će sledeće nedelje posetiti Saudijsku Arabiju, u potezu koji bi mogao da potkopa kontrolu Džoa Bajdena nad naftom u regionu.

Ova vest dolazi nakon veoma kontroverzne posete Bajdena Rijadu prošlog meseca, nakon što je CIA otvoreno izjavila da je faktički lider Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman, bio povezan oko brutalnog ubistva novinara Džamala Kašogija, od strane saudijskih agenata.

S obzirom da bi Kina potencijalno mogla da postane najveća svetska ekonomija do 2024. godine, potez ka obezbeđenju veza sa Saudijskom Arabijom mogao bi da dovede do toga da Peking dobije vitalnu kontrolu nad naftnim resursima Kraljevine, čime bi se izvršio dodatni pritisak na SAD.

Kina i Saudijska Arabija su se približavale više od dve decenije, ali su se veze produbile, kako je bin Salman akumulirao moć u kraljevstvu od 2016.

Govoreći o kinesko-saudijskim vezama, Mohamed Aljaja, saradnik na Bliskoistočnom institutu „Harvard Belfer centra” i viši saradnik na Hadson institutu, rekao je da je „Kina najveći trgovinski partner Saudijske Arabije”.

Analiza Džejmsa Lija – dopisnika za odbranu i bezbednost

Ova poseta zaslužuje više prideva nego „ogromna”, u stvari, ovo je potencijalno trenutak promene globalne ekonomske moći. Saudijska Arabija ima jednu od najvećih dokazanih rezervi nafte na svetu, nadomak Kine, i ima ogroman razvojni budžet koji će Peking, bez sumnje, želeti da iskoristi.

Svaka trgovina između Rijada i Pekinga će dovesti do daljeg rasta kineskog BDP-a, katapultirajući ga na prvo mesto najveće svetske ekonomije. Ipak, najveća briga za SAD ne bi trebalo da bude neizbežan uspon kineske ekonomije koja zamenjuje američku, već što je još više zabrinjavajuća, otvorena tajna Kine da želi da sruši američki dolar, kao globalnu rezervnu valutu.

Peking je već preduzeo korake da skine dolar sa trona uvođenjem digitalnog juana, a trgovina između Saudijske Arabije i Kine lansirala bi valutu na globalnom nivou. Štaviše, Kina je takođe potpisala 25-godišnji sporazum sa susednim Iranom na sumu od 600 milijardi dolara, gde će imati subvencionisan protok nafte iz Teherana.

Saudijska Arabija neće želeti da stoji po strani, i dozvoli Iranu da uživa u tržišnom udelu u trgovini naftom sa Kinom, zato ćemo biti svedoci raskošne saudijske dobrodošlice, kada Si Đinping sleti sledeće nedelje u Rijad.

 

Izvor webtribune.rs, 15. avgust 2022.

 

Naslovna fotografija: Lintao Zhang/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u