Dojče vele: Nesporazum nordijskih zemalja i Nemačke oko viza za Ruse

„To nije rat ruskog naroda, već Putinov rat” – tako argumentuje nemački kancelar i odbacuje ideju da se Rusima uvede zabrana ulaska u zapadne zemlje. A to traži čitav niz država sa severa Evrope

„To nije rat ruskog naroda, već Putinov rat” – tako argumentuje nemački kancelar i odbacuje ideju da se Rusima uvede zabrana ulaska u zapadne zemlje. A to traži čitav niz država sa severa Evrope.

I pored skepse nemačkog kancelara, Finska traži da se ruskim državljanima zabrani ulazak u Evropsku uniju.

„Ruski građani nisu počeli rat, ali mora nam biti jasno da oni taj rat podržavaju”, rekla je finska premijerka Sana Marin na samitu pet nordijskih zemalja sa Olafom Šolcom u Oslu, na kojem su, osim njih dvoje, učestvovali i šefovi vlada Danske, Islanda, Norveške i Švedske.

„Smatram da nije u redu da ruski građani mogu da ulaze u EU, u Šengenski prostor, i u turističke obilaske, dok Rusija ubija ljude u Ukrajini”, rekla je Marin. Podršku je dobila od svog danskog kolege Metea Frederiksena.

Šolc je i dalje protiv

Nemački kancelar je ostao pri svom stavu da ne treba uvoditi generalnu zabranu ulaska za Ruse, ukazavši na ruske građane koji beže od Putinovog režima.

„Sve odluke koje donosimo ne treba da im otežaju traženje slobode i napuštanje zemlje kako bi pobegli od Putinove diktature”, rekao je: „Ovo nije rat ruskog naroda, ovo je Putinov rat”.

Zabrane ulaska u EU trenutno važe za osobe iz političkog i privrednog rukovodstva Rusije. Za turiste to ne važi. Finska, Estonija i Litvanija su zatražile da se kazne i turisti, jer one kao zemlje koje graniče sa Rusijom imaju mnogo posetilaca iz te zemlje. To je dovelo do velikih diskusija u tim zemljama, a i Poljska sada podržava ideju da se tim turistima zabrani kretanje po Evropi.

„Norveška će isporučivati maksimalno ono što možemo da isporučimo”

Putovanje u Oslo bila je prva poseta Šolca Norveškoj otkako je na funkciji kancelara. Dva premijera dogovorila su još tešnju saradnju na planu energetike. Šolc je pohvalio značaj norveških isporuka gasa na putu ka nezavisnosti od ruskog zemnog gasa.

„Raduje me da u Norveškoj imamo sigurnog, demokratskog i pouzdanog partnera kada je reč o snabdevanju Nemačke i Evrope energijom”, rekao je.

On je naglasio i da dve strane nameravaju da intenziviraju i saradnju na planu obnovljivih energija. Otkako su sredinom juna smanjene isporuke ruskog gasa, Norveška je postala najvažniji snabdevač Nemačke.

Premijer Jonas Store je rekao: „Norveška hoće da bude stabilan snabdevač Nemačka gasom”, i dodao da trenutno ne vidi mogućnosti da proširi isporuke na Nemačku i Evropu. „Norveška će isporučivati maksimalno ono što možemo da isporučimo”.

 

Izvor Dojče vele, 16. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Håkon Mosvold Larsen/NTB via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u