Putin: Zapad ciljano razbija sistem evropske bezbednosti

Prema njegovim rečima, Zapadu su potrebni konflikti kako bi održao hegemoniju i zbog toga su za Ukrajinu pripremili ulogu „topovskog mesa”

Epoha jednopolarnog svetskog poretka odlazi u prošlost, geopolitičke promene istorijskog obima odvijaju se u drugom pravcu, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Obećanja Zapada da će osigurati bezbednost u Evropi su licemerje a u stvarnosti je sve upravo obrnuto. Rusija će štititi svoje nacionalne interese, istakao je on.

„Situacija u svetu se dinamično menja, sve više država i naroda bira put suverenog razvoja”, rekao je Putin u obraćanju učesnicima 10. Moskovske konferencije međunarodne bezbednosti.

Ma kako se korisnici sadašnjeg globalističkog modela čvrsto drže za stanje stvari na koje su navikli, taj sistem je osuđen na propast, geopolitičke promene istorijskog obima idu u sasvim drugom smeru, istakao je Putin.

„Rusija će štititi svoje nacionalne interese, braniti saveznike i raditi na izgradnji demokratskog sveta u kojem će biti garantovana prava svih naroda i kulturno-civilizacijska raznolikost”, naglasio je on.

Kako bi očuvale hegemoniju, zapadne države sprovode politiku obuzdavanja, podrivajući sve alternativne puteve razvoja drugih zemalja.

„Sjedinjene Države i njihovi vazali grubo se mešaju u unutrašnja pitanja suverenih država, organizuju provokacije, državne prevrate, građanske ratove. Pretnjama, ucenama Zapad pokušava da natera nezavisne države da se potčine njegovoj volji, da žive po tuđim pravilima a sve s jednim ciljem – očuvati dominaciju i nastaviti sa parazitskim životom na leđima čitavog sveta kao što je to bilo vekovima do sada, a taj model može da se održi samo silom”, ocenio je Putin.

On je istakao da kolektivni Zapad ciljano razbija sistem evropske bezbednosti a da se NATO kreće na istok.

„Tzv. kolektivni Zapad ciljano razbija sistem evropske bezbednosti, stalno stvarajući nove vojne saveze. NATO se kreće na istok, jača vojnu infrastrukturu, raspoređuje sisteme protivraketne odbrane i podiže udarni potencijal ofanzivnih snaga. Licemerno se govori o neophodnosti jačanja bezbednosti u Evropi a u stvarnosti je sasvim obrnuto. Pri tome, bezbednosni predlozi koje je Rusija iznela u decembru su jednostavno još jednom ignorisani”, ukazao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Zapadu su potrebni konflikti kako bi održao hegemoniju i zbog toga su za Ukrajinu pripremili ulogu „topovskog mesa”, realizovali projekat anti-Rusije, zatvarali oči na širenje neonacističke ideologije, masovan ubistva stanovnika Donbasa i zbog toga su naoružavali i naoružavaju kijevski režim, čak i teškim naoružanjem.

Kako je rekao, Rusija je započela specijalnu operaciju u Ukrajinu potpuno u saglasnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

„Ciljevi te operacije su definisani jasno i precizno: to su osiguravanje bezbednosti Rusije i naših građana, zaštita građana Donbasa od genocida”.

Situacija u Ukrajini ukazuje da Sjedinjene Države pokušavaju da odugovlače taj sukob, dodao je on.

„I isto tako oni deluju, raspirujući konfliktni potencijal u Aziji, Africi, Latinskoj Americi”, naveo je on.

Rusija i Kina grade suverenu politiku razvoja

Predsednik Rusije je istakao da zapadne globalističke elite pokušavaju da provokacijama skrenu pažnju svojih građana sa ozbiljnih socijalno-ekonomskih problema, pada kvaliteta života, nezaposlenosti, siromaštva, deindustrijalizacije.

„Prebacuju krivicu za sopstvene neuspehe na druge zemlje, na Rusiju i Kinu, koje brane svoju tačku gledišta i grade suverenu politiku razvoja, ne potčinjavajući se diktatu nadnacionalnih elita”, objasnio je Putin.

Putin smatra da poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu nije jednostavno poseta nekog neodgovornog političara, već drska demonstracija nepoštovanja suvereniteta drugih država i pažljivo isplanirana provokacija.

Prema njegovim rečima, cilj provokacije je izazivanje destabilizacije i haosa u regionu i svetu. Putin je ocenio da kolektivni Zapad želi da na Azijsko-Pacifički region proširi svoj blokovski sistem po analogiji sa NATO u Evropi. On je dodao da se u tom cilju formiraju agresivni vojno-politički savezi.

Obnoviti poštovanje međunarodnog prava i UN

On smatra da je potrebno ponovo uspostaviti poštovanje međunarodnog prava i ojačati pozicije struktura kao što su Ujedinjene nacije.

„Moramo vratiti poštovanje međunarodnog prava, njegovih osnivačkih normi i principa. I, naravno, važno je jačati pozicije onih univerzalnih struktura koje priznaju sve države, kao što su Ujedinjene nacije i druge međunarodne platforme za dijalog. Savet bezbednosti i Generalna skupština UN, kao što je to bilo prvobitno i zamišljeno, moraju da služe kao efikasna sredstva za smanjenje međunarodne napetosti i sprečavanje sukoba, doprinose pouzdanoj bezbednosti i dobrobiti zemalja i naroda”, objasnio je Putin.

 

Izvor Sputnjik, 16. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u