K. Miler: Bez ruskog gasa Nemačka neće preživeti duže od dva i po meseca

Čak iako Nemačka uspe da do novembra popuni podzemna skladišta u visini od 95 odsto, u slučaju potpunog prekida isporuka iz Rusije tog gasa će biti dovoljno samo za 2-2,5 meseca

Čak iako Nemačka uspe da do novembra popuni podzemna skladišta u visini od 95 odsto, u slučaju potpunog prekida isporuka iz Rusije tog gasa će biti dovoljno samo za 2-2,5 meseca, izjavio je predsednik Federalne mrežne agencije (BNA) Nemačke Klaus Miler.

On je objasnio da u ovom momentu Nemačka popunjava zalihe ubrzanim tempom, spremajući se za zimu, ali to nije povod za opuštanje. Već u oktobru, prema njegovim rečima, skladišta treba da budu popunjena 85 odsto u slučaju neočekivano hladne jeseni. Taj zadatak, naglasio je, neće biti toliko teško ispuniti kao što je to slučaj sa popunjavanjem od 95 odsto u novembru, javlja Sputnjik.

„Ne mogu da obećam da će sva skladišta gasa Nemačke u novembru biti popunjena 95 odsto, čak iako isporuke budu stabilne. U najboljem slučaju tri četvrtine skladišta gasa mogu biti potpuno popunjena”, ocenio je Miler.

Trenutno se „Severnim tokom” isporučuje oko 20 odsto gasa. Zbog bojazni od potpunog prekida u snabdevanju, Federalna mrežna agencija radi na prioritetnom dobijanju gasa za neka proizvodnja, kritički važna za nemačku privredu.

Prethodno je prvi zamenik šefa Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov izjavio da bi Nemačka mogla da donese odluku o pokretanju gasovoda „Severni tok 2” do kraja ove godine, ukoliko se suoči s teškim posledicama energetske krize.

Evropa i dalje trpi pritisak zbog problema s isporukama gasa iz Rusije. Izvoz ruskog gasa je opao nakon početka vojne operacije u Ukrajini. Isporuke preko „Severnog toka 1” i ukrajinskog gasnotransportnog sistema su se znatno smanjile, a preko gasovoda „Jamal-Evropa” su potpuno prekinute.

 

Izvor Politika, 17. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Fabrizio Bensch/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u