B. Radomirović: Zebnje Srba na KiM zbog stalnih upada patrola Rosu

ROSU ulazi i u najzabitija sela podno Kopaonika i Rogozne, zaustavljaju vozače na magistralnim i lokalnim putevima, a pod punom ratnom opremom i repetiranim dvocevkama presreću i roditelje s malom decom

Situacija na severu Kosmeta je napeta, a čini se da svakog momenta može da dođe do incidenta ili da eskalira u sukob, zbog danonoćnog patroliranja specijalnih jedinica policije Rosu, koja je pod komandom Prištine i koja bez ikakve najave ulazi na teritoriju severne Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Naime, iako je Briselskim sporazumom predviđeno da Rosu na teritoriju četiri opštine može da uđe samo uz saglasnost komandanta Kfora, gradonačelnika i komandira četiri policijske stanice, pripadnici ove policijske formacije unazad mesec dana, navodno pod motom „suzbijanja šverca”, ulaze i u najzabitija sela podno Kopaonika i Rogozne, zaustavljaju vozače na magistralnim i lokalnim putevima, a pod punom ratnom opremom i repetiranim dvocevkama presreću i roditelje s malom decom.

Još se prepričava događaj iz jednog potkopaoničkog sela gde su starijem čoveku stavili lisice na ruke i primorali ga da ih odvede do porodične kuće Srbina koga su tražili. Među pripadnicima Rosu, tada je bio i jedan Srbin.

Prepričava se i slučaj mladića koji ih je zaobišao na magistralnom putu na teritoriji opštine Leposavić, kojeg su, kako se priča, izvukli iz vozila i brutalno pretukli.

– Teže nam pada što Srbi koji su u Rosu otkrivaju naše ljude, dojavljuju to svojim kolegama Albancima, tako da se zna skoro svaki korak svakog od nas. Uostalom, ne bi Albanci znali svako selo, zaselak na severu, da im nije naših. U narod se uvukla strepnja, strah, jer je svako od nas na meti Rosu, koja ne preza da privede čak i vozača saniteta. Razne priče kruže, a bojim se da je dovoljna jedna iskra da dođe do žestokog sukoba između nas i njih – kaže za Politiku muškarac koji je iz opravdanih razloga želeo da ostane anoniman.

I on, ali i drugi Srbi sa kojima smo razgovarali ne vide razlog tolikog prisustva pa i „iživljavanja” Rosu, koja u blindiranim hamerima sa juga ulazi na teritoriju severa Kosmeta, krećući se magistralnim putnim pravcima Priština – Kosovska Mitrovica – Kraljevo do prelaza Jarinje, ili pravcem Kosovska Mitrovica – Zubin Potok – Ribariće do prelaza Brnjak.

– Sa prvim mrakom retko da možete koga da vidite na magistrali ili na seoskom putu. Ne znate odakle će do zuba naoružani specijalac Rosu da iskoči. Ljudi sa strahom odlaze u svoje zabrane da seku šumu, jer se događa da ih čekaju, i na kraju im oduzmu kamione, traktore i pišu kazne. Dobro je dok ne počnu da nas odvode u nepoznatom pravcu. Nismo sigurni u svojoj kući, na svojoj zemlji u svojoj šumi – rezignirano govori Srbin iz Ibarskog Kolašina, koji kao i ostali Srbi na severu sa zebnjom iščekuje 1. septembar, do kada je privremena prištinska vlast odložila preregistraciju vozila i pitanje ličnih dokumenata.

Patrole Rosu svakodnevno su se mogle videti u delu kod Dudinog Krša, u delu nadomak imaginarne linije koja razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu i gde je napravljen novi most na Ibru sredstvima države Srbije, a koji Srbi unazad mesec dana izbegavaju, ali sada im taj pravac nije baš najpogodniji zbog odrona na putu. Ali, pripadnici ove policijske formacije viđaju se i u delu zvečanske opštine nedaleko od mesta zvanog „kod krsta”, gde su 31. jula postavljene, a već sutradan uklonjene, srpske barikade.

Stalno su stacionirani i nadomak prelaza Jarinje u opštini Leposavić, ali i u delu koji vodi ka „Trepčinom” rudniku Crnac i rudniku Koporić na potkopaoničkoj strani. Danonoćno su i nadomak Brnjaka, prelaza u opštini Zubin Potok, ali i na seoskim putevima koji vode ka, kako ih Priština naziva, „alternativnim pravcima”.

Srbi sa severa Kosmeta se s pravom pitaju zašto Rosu „juri švercere” i „zašto postoji pogranična policija”? Nezvanično se čuje da je navodno „Rosu tu jer nema poverenja u svoje podmitljive korumpirane kolege” iz pogranične policije, koji u multietničkim timovima danonoćno patroliraju administrativnom linijom Kosmeta sa centralnom Srbijom.

Srbi koji nisu želeli pod imenom i prezimenom u novine, tvrde da sve i da je tako, da prištinska policijska uprava „nema poverenja u policajce koji su u pograničnom delu, to se ne rešava slanjem Rosu”.

– Korumpirane pripadnike pogranične policije neka privedu, neka sankcionišu i neka to pitanje reše u svojim redovima, a ne da nam šalju Rosu, pod izgovorom kako bi sprečili šverc robe”, kaže za Politiku Srbin koji živi u delu magistralnog puta koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje, a koji je i sam bio jedan od učesnika događaja u kojem je Rosu „naglavačke prevrnula auto”, navodno u potrazi za drogom i oružjem.

 

Autor Biljana Radomirović

 

Izvor Politika, 17. avgust 2022.

 

Naslovna fotografija: Visar Kryeziu/AP Photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u