Miša Đurković: Tajna društva, tajne službe i mafija funkcionišu na sličan način

U 130. epizodi emisije Dijalog govorio je naučni saradnik Instituta za evropske studije Miša Đurković. Emisija je snimljena 28. jula u našem studiju u Beogradu

Da li je opasno što će Evroprajd biti održan u Beogradu i zašto se Srpska pravoslavna crkva nije zvanično oglasila? Šta je „konspirologija“, da li je to nauka o teorijama zavere? Koji su srpski vladari koristili usluge vračeva i astrologa? Koliko je tačna teza o velikoj snazi britanske obaveštajne službe? Kakva je uloga tajnih službi u finansiranju različitih projekata u obrazovanju i kulturi? Kako je nastao NED i kakva je njegova uloga u svetu? Koliko je za sferu okultizma važno ime Alister Krouli i da li je tačno da Britanci i danas prednjače kad je reč o tajnim društvima i vezama, posebno ako pričamo o masoneriji? Da li je tačno da je utemeljitelj konspirologije kao nauke u Rusiji Andrej Fursov i kolika je njegova vrednost za proučavanje tajnih društava? Kako je došlo do toga da satanisti u SAD imaju pravo na svoju crkvu? Gde leže začeci seksualne revolucije i kakve je tu uloga Alfreda Kinsija? Ima li sličnosti u organizaciji i radu mafije sa jedne, i tajnih službi i tajnih društava sa druge strane? Koliko je masonerija jaka na našem prostoru (Balkan i šire) i ima li je u najvišim krugovima srpske elite i vlasti, sa izuzetkom poznatog slučaja kralja Aleksandra Karađorđevića? Kakav je kroz istoriju bio odnos rimokatolicizma i masonerije, i ko je tu snažniji i uticajniji? Može li se reći da je, pogotovo s obzirom na stavove aktuelnog pape, masonstvo odnelo pobedu nad rimokatolicizmom?

O ovim i drugim pitanjima u 130. epizodi emisije Dijalog govorio je naučni saradnik Instituta za evropske studije Miša Đurković. Emisija je snimljena 28. jula u našem studiju u Beogradu.

Video
Pratite nas na YouTube-u