Stoltenberg: NATO spreman da interveniše na Kosovu

„Misija Kfor ostaje fokusirana na svoj mandat, i ako stabinost bude ugrožena Kfor je spreman da interveniše i preduzeće sve mere potrebne da se obezbedi bezbednost i sloboda kretanja”

NATO pomno prati situaciju na Kosovu i Metohiji i ako stabilnost bude ugrožena Kfor je spreman da interveniše, naglasio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

„Misija Kfor ostaje fokusirana na svoj mandat, i ako stabinost bude ugrožena Kfor je spreman da interveniše i preduzeće sve mere potrebne da se obezbedi bezbednost i sloboda kretanja”, naveo je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije.

On je istakao da obe strane, kako bi se poboljšala situacija, moraju da budu uzdržane i izbegnu eskalaciju i da NATO pomno nastavlja da prati situaciju na terenu i istakao da je dijalog, pod posredovanjem EU, jedini način da se prevaziđu razlike.

„Dijalog je platforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica. Pozdravljama sledeću rundu dijaloga koja će se održati sutra. Sve strane u dijalogu treba da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis”, rekao je on, javlja Tanjug.

Stoltenberg je rekao da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i naglasio da će i dalje dalje raditi na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu

On je preneo i da je sa Vučićem razgovarao i o, kako je rekao, brutalnom ratu Rusije protiv Ukrajine, ukazujući da je važno da međunarodna zajednica bude jedinstvena u osudi agresije.

„Napadi na nuklearne elektrane predstavljaju ozbiljnu pretnju po sigurnost tih postrojenja. Njima se podiže rizik od nuklearnih incidenata i ugrožava stanovništvo Ukrajine i susednih zemalja, ali i cele međunarodne zajednice”, rekao je on.

Nužno je, kaže, da se omogući inspekcija od strane Međunarodne agencije za nuklarnu energiju (IAEA).

Vučić: Uloga KFOR-a i NATO-a na KiM za nas važna

Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog značaja, a uloga KFOR-a i NATO-a na KiM važna i zato verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, Alijanse i KFOR-a, da se mir i stabilnost na KiM obezbede, poručio je danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U zajedničkom obraćaju, nakon sastanka sa Stoltenbergom, zahvalio se generalnom sekretaru NATO što je želeo da sasluša poziciju Srbije, dodajući da su razgovarali o svemu što se zbivalo na Kosovu i Metohiji.

„Ne moramo uvek sve stvari da vidimo istim očima. Za nas je važna uloga KFOR-a i NATO-a na KiM, koju poštujemo”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, po njegovom naređenjenju, stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a, kritične noći početkom avgusta, što je, ističe, značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na KiM.

„Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR-a, u skladu sa međunarodnim javnim pravom, normama EU i verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju i Jensa Stoltenberga i NATO i Kfora, da se obezbedi mir i stabilnost. Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog znacaja”, poručio je Vučić i dodao da ne voli da prebacuje krivicu na bilo koga drugog, niti da se služi „detinjastim pričama”, prenosi Tanjug.

Napomenuo je da će sutrašnji razgovori u Briselu biti teški jer nismo saglasni gotovo ni po jednom pitanju, ali će se Srbija se držati međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

Istakao je i da je Stoltenbergu predočio poziciju Srbije, dostavio listu upada prištinskih specijalnih jedinica na sever KiM, za šta, naglašava, nikada nisu imali ni dozvolu NATO, niti četiri gradonačelnika sa severa, kao i listu napada na srpsko stanovništvo na KiM.

„Naše je da govorimo o našoj poziciji i da sačuvamo mir i stabilnost”, rekao je Vučić.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i NATO-a, Vučić je rekao da je Stoltenbergu još jednom preneo da je Srbija vojno neutralna zemlja, što će i ostati, i neće se u tom blokovskom smislu opredljivati.

„Imamo istoriju koja nije laka ni jednostavna, ali želimo da učvrstimo dalju saradnju sa KFOR-om i NATO-om, da izbegnemo svaku vrstu mogućnosti da dođe do eksalacije i sukoba”, poručio je Vučić.

Naglasio je da se Srbija ponašala i ponaša se veoma odgovorno, i nije napravila nikakvu provokaciju, niti incident, uz primedbu da smo svi sa Zapadnog Balkana „dojadili” u Briselu.

Srpska vojska i policija nijednom nisu prešli administrativnu liniju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da srpska vojska i srpska policija nijednog trenutka nisu prešli administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

„Lagali su za to kao što lažu i za sve drugo”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu odgovorajaći na pitanje povodom pisanja albanskih medija da je srpska vojska pregazila međunarodno pravo i prešla administrativnu liniju i da li NATO ima dokaze za to.

Vučić je dodao da isto tako lažu 180 dana da će Srbija da napadne nekoga u regionu i primetio da niko nijednom nije rekao izvinite zbog tih laži.

„Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih”, rekao je Vučić, javlja Tanjug.

Stoltenberg je na isto pitanje istakao da se uloga NATO na KiM zasniva na jasnom mandatu UN da je Kfor neutralan, da neće biti uključen u sukob, već da je njegova uloga da obezbeđuje sigurnost svim zajednicama.

„Ozbiljno shvatamo našu odgovornost da budemo neutralni, ne da budemo deo sukoba, da budemo neutralni činilac koji obezbeđuje bezbednost i sigurnost svih zajednica i slobodu kretanja uključujući i za Srbe”, naglasio je Stoltenberg.

On je dodao da KFOR sve što se tiče konflikta pažljivo prati, kao i da NATO podržava politički dijalog pod okriljem EU.

„Ovo je podržano i poduprto vojnim prisustvom KFOR-a na KiM i ovo je poruka da nećemo biti uključeni, već neutralni činilac i sprovoditi naše prisustvo prema jasnom mandatu UN”, poručio je Stoltenberg.

Kvinta ima drugačije poglede od nas o napadima nad Srbima

Drugačije poglede na napade nad Srbima i situaciju na KiM imaju zemlje Kvinte i Srbija, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu i dodao da oni nasilje vide u barikadama, a ne u sistematskom i pravnom i suštinskom nasilju nad Srbima.

On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom odgovarajući na pitanja novinara da li je i kakva je uveravanja dobio da će KFOR na Kosovu zaustaviti nasilne upade Prištine.

Istakao je da naša strana posle Briselskog sporazuma ima potpisano da prištinske specijalne jedinice imaju vrlo ograničenu mogućnost ulaska na sever.

Objasnio je da prištinske vlasti svaki upad na sever Kosova pravdaju borbom protiv organizovanog kriminala, jer, kako je objasnio, svaki Srbin koji im se suprotstavlja na bilo kom mestu je kriminalac, prenosi Tanjug.

„Kvinta će uvek to da podrži i uvek će da imaju leđa i mi se nalazimo u vrlo teškoj poziciji po tom pitanju da budem sasvim otvoren. Za nas je to „luz-luz” situacija, prosto vrlo teško – kada ste saterani u ćošak i kada nemate više gde, ja sam to rekao i Jensu Stoltenbergau i svima drugima, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i da im je mnogo lepo” kazao je predsednik.

Naveo je da su sada na Kosovu pristigle nove generacija „klinaca” i mladića, koji neće više to da trpe teror i koji ne doživljavju tu teritoriju kao nezavisnu državu, kao što je doživljavaju 22 od 27 zemalja EU.

Prema Vučićevim rečima ti mladići doživljavaju Kosovo kao teritoriju Srbije, što je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Međunarodnim javnim pravom.

Predsednik je poručio da mnogo problema ima po pitanju Kosova, ali da je za Srbiju važno da uz pomoć KFOR-a sačuva mir i stabilnost.

„Nadam se da će biti dovoljno pameti da kompromisnim rešenjima dođemo do nekog dogovora”, rekao je Vučić.

Potrebno nam je kompromisno, a ne rešenje po nečijim željama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u razgovorima Beograda i Prištine potreban racionalan pristup i kompromisno rešenje, a ne rešenje po nečijim željama kojima bi se Srbija ucenjivala ili izdao nalog kako da se Srbija ponaša.

„Oni kažu ‘mi čekamo uzajamno priznanje, a ako se to ne desi biće kriva Srbija’. To ne funkcioniše tako. Mi moramo da razgovaramo jedni sa drugima i da vidimo koje bi bilo pravo kompromisno rešenje. Mi smo spremni za to”, rekao je Vučić u Briselu na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija da postoji mogućnost da se Rusija umeša u konfllikt Beograda i Prištine, Vučić je odgovorio da ne veruje da postoji bilo kakva zabrinutost Aljbina Kurtija i Prištine povodom toga.

„Radi se o političkoj retorici kojom možete da koristite sve protiv nekoga. Meni je lako da ove tvrdnje pobijem, jer više od 100 dana slušamo o željama Srbije da izvrši napade na neke entitete ili zemlje u regionu. To je, prema njihovim rečima, trebalo da se desi pre četiri ili pet meseci, ali se do sada nije desilo. To znači da su oni zapravo lagali s tim u vezi”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

On je dodao da je lako da se iskoristi sadašnja politička situacija protiv nekog drugog, a bez pravih argumenata.

Zato je, kaže, pitao čak i NATO da sagleda pažljivo situaciju na Kosovu i da kaže – kada se to desilo, kada se desilo da su srpske snage prešle administrativnu liniju.

„Mi možemo samo da poričemo i znam da nikada nećemo čuti izvinjenje za te fabrikovane laži protiv naše zemlje”, konstatovao je predsednik Srbije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da uvek postoji rizik od pooštravanja situacije na KiM i da je zato važno da se redovno održavaju sastanci sa svim stranama.

„Moja poruka ostaje ista. Sve mora da bude učinjeno da bi se sprečila eskalacija. NATO radi svoj deo posla tako što šalje jasnu poruku kroz KFOR da ćemo intervenisati kada god bude bilo potrebno. Najbolje bi bilo, ipak, da se to spreči i izbegne potreba za pojačanim NATO prisustvom. Ali mi smo tamo i samo naše prisustvo i jasne poruke od NATO pomažu da se situacija deeskalizuje”, poručio je Stoltenberg.

On je pozdravio to što je predsednik Vučić odlučio da dođe u NATO i što je angažovan u dijalogu pod okriljem EU koji će se održati sutra.

Stoltenberg je najavio da će se kasnije sresti i sa Aljbinom Kurtijem i da će čuti i njegovu procenu situacije.

Srbiji ne trebaju strane baze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbiji nisu potrebne ničije strane baze, da je Srbija vojno neutralna zemlja i da samo želi da čuva mir.

Vučić je to rekao u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom odgovarajući na pitanje da li ga je agresivno ponašanje Aljbina Kurtija i Kvinte nateralo da razmišlja o ponuđenoj ruskoj bazi u Srbiji, prenosi Tanjug.

Vučić je poručio da Srbija želi sama da obezbeđuje svoje nebo, svoj narod i stanovništvo i istakao da će se tako ponašati i u budućnosti.

Vučić stigao u Brisel, sastao se sa Stoltenbergom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se, po dolasku u Brisel, sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Sastanak Vučića i Stoltenberga počeo je oko 15 sati, a za 15.30 najavljena je zajednička pres konferencija predsednika Srbije i generalnog sekretara Alijanse.

Nakon sastanka sa Vučićem, Stoltenberg će razgovarati i sa premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Uoči odlaska u Brisel, Vučić je rekao da ne zna šta može da očekuje od razgovora sa visokim zvaničnikom Alijanse, ali i ukazao da je taj sastanak važan zbog uloge koju NATO i KFOR imaju na KiM.

„To će biti dalji razgovori o uspostavljanju dobre saradnje, dobre komunikacije koja je veoma važna u kriznim momentima. Nadam se da ćemo imati dobar razgovor. Imali smo već telefonski razgovor i dogovorili smo da sednemo i o svim problemima na KiM, posebno na severu razgovaramo u Briselu”, rekao je Vučić prošle nedelje, prenosi Tanjug.

Predsednik će danas u Briselu susresti i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom, a zatim i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sutra predsednika Vučića čekaju razgovori sa visokim predstavnikom za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i Lajčkom, a nakon toga , u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, uz posrednike EU i sa premijerom privremenih prištinskih vlasti Aljbinom Kurtijem.

 

Izvor Politika, 17. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Johanna Geron

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u