Završen sastanak Vučića i Kurtija u Briselu, bez dogovora

Vučić će se sutra obratiti javnosti. Iz Brisela je sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova koji će biti održan u nedelju, 21. avgusta, u Beogradu

Posle više od pet sati, u Briselu je završena trilateralni sastanak predstavnika EU sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

Niz razgovora počeo je jutros, odvojenim sastancima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, javlja Tanjug.

Posle toga, počeo je trilateralni sastanak, a zatim je usledila pauza, a u zgradu EEAS stigao je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Nakon toga, usledio je još jedan krug bilateralnih razgovora, a zatim i još jedna runda trilataralnog sastanka.

Nakon završenog trilateralnog sastanka u Briselu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je novinarima da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće obraćati, već će sutra obratiti javnosti.

„Mislili smo da je moguće postići kompromis. Niko se neće obraćati iz naše delegacije”, saopštio je novinarima Petković, javlja Tanjug.

On je poručio da se delegacija Beograda borila za mir, stabilnost, kompromisna rešenja, zbog čega će, kako je rekao, predsednik Vučić i ostati još izvesno vreme u Briselu.

„Predsednik Vučić će se sutra po povratku u Beogradu obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja javnosti”, rekao je Petković i precizirao da će se Vučić obratiti sutra posle podne ili uveče.

 

Izvor Politika, 18. avgust 2022.

 

Borel: Nismo postigli sporazum danas, ali to nije kraj procesa

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor o pitanju srpskih registarskih tablica i dokumenata tokom nove runde dijaloga u Briselu 18. avgusta.

On je, međutim, naveo da su se premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.

„Danas nemamo dogovor, ali to nije kraj priče. Obojica lidera su se složila da proces treba da se nastavi i da će razgovori biti nastavljeni u narednim danima”, rekao je Borel na konferenciji za novinare u Briselu.

On je naveo da „ne odustaje” od traženja rešenja i da još ima vremena do 1. septembra, do kada je Vlada Kosova odložila sprovođenje odluke o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Šta dalje predstoji?

Za evropsku stranu, ova runda dijaloga na najvišem nivou, koja se uglavnom odnosi na pronalazak rešenja pre 1. septembra, „ne smatra se završenom”.

Kako su bliski izvori precizirali, runda će se završiti u trenutku kada obe strane postignu saglasnost, po mogućnosti najkasnije do 31. avgusta.

Takođe se iz pouzdanih izvora saznaje da će se proces razgovora nastaviti u narednim danima, ali najverovatnije na nivou glavnih pregovarača.

„Strane će biti odgovorne za svaku eskalaciju”

Šef evropske diplomatije je podvukao da međunarodna zajednica „ne želi da vidi obnavljanje tenzija u narednom periodu”. „Strane će biti u potpunosti odgovorne za svaku eskalaciju na terenu”, rekao je on.

Borel je naveo i da današnji sastanak nije bio običan, redovan sastanak i da je njegova svrha bila „smirivanje situacije na terenu”.

„Ovo je sastanak koji se bavi upravljanjem kriznim situacijama. Sazvali smo ga jer se suočavamo sa veoma negativnim dešavanjima na terenu i povećanjem tenzija na severu Kosova”, rekao je Borrell.

Dijalog u Briselu usledio je tri nedelje nakon porasta tenzija na severu Kosova, pošto su lokalni Srbi 31. jula podigli barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.

Borrell je rekao da se na sastanaku razgovaralo i o sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije i dodao da su Kurti i Vučić svesni da je dijalog jedini način za rešavanje problema.

On je naveo da je pitanje pune normalizacije odnosa visoko na dnevnom redu.

„Svakako da postoje razlike u stavovima o tome kakav će biti konačni status odnosa Kosova i Srbije. Ali, složili su se da nastave razgovore na redovnoj osnovi u budućnosti, kako bi se brže krenulo sa procesom normalizacije”, rekao je Borrell.

Bez obraćanja Vučića i Kurtija posle sastanka

Predsednik Srbije je napustio zgradu EU bez obraćanja medijima, dok je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao novinarima da će Vučić još izvesno vreme ostati u Briselu i da će se javnosti obratiti u petak, 19. avgusta.

„Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Vučić ostaje još izvesno vreme ovde u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja”, rekao je Petković.

Ni premijer Kosova Albin Kurti se posle sastanka nije obraćao novinarima.

Šta je saopštila Vlada Kosova o sastanku?

Ovaj sastanak, treći na visokom nivou između Kosova i Srbije, je trebalo da bude održan 19. jula. Međutim, odložen je za avgust na zahtev druge strane, dok je premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti izrazio spremnost da učestvuje, navela je u saopštenju Vlada Kosova.

„Na dnevnom redu su bile dve teme. Prvi je bio razgovor o Opštem okviru sporazuma. Premijer Kurti je naglasio da ovaj sporazum treba da bude pravno obavezujući za potpunu normalizaciju odnosa uz međusobno priznavanje u fokusu. On je predstavio nekoliko poglavlja sa relevantnim elementima koje ovaj okvir treba da sadrži. Druga tema bila su aktuelna politička i bezbednosna pitanja za koje je premijer Kurti ukazao na značaj zakonitosti i ustavnosti u našoj zemlji kao garancije mira, bezbednosti i jednakosti za sve građane bez razlike”, navodi se u saopštenju.

Kurti otišao, Vučić ostao

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak se i posle zvaničnog sastanka u zgradi EU, sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a kasnije i predsednikom Srbije Aleksadnrom Vučićem, potvrdili su izvori EU.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar se, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, takođe sastao sa Kurtijem, a uveče 18. avgusta bi trebao da razgovara sa predsednikom Vučićem.

Premijer Kosova Albin Kurti se već uputio prema Prištini.

„Najbolji sastanak do sad”

Diplomatski izvori su potvrdili da je u proteklim danima došlo do pojačanog angažovanja nekih evropskih lidera, koji su stupili u kontakt sa kosovskim premijerom i srpskim predsednikom kako bi ih ohrabrili da pronađu rešenje i izbegnu nove eskalacije.

Među evropskim liderima koji su direktno stupili u kontakt sa Vučićem i Kurtijem se spominju francuski predsednik Emmanuel Makron, kao i nemački kancelar Olaf Šolc.

Kako su potvrdili evropski izvori, ova runda je bila drugačija i u smislu atmosfere. Navodi se da su lideri po prvi put izneli viđenje kako vide buduću normalizaciju.

„Naravno, bilo je više neslaganja nego slaganja, ali ovo je bio njihov najbolji sastanak do sad”, rekao je jedan zvaničnik EU pod uslovima anonimnosti.

Takođe je isti izvor potvrdio da su se Kurti i Vučić složili da se redovno sastaju – jednom mesečno u Briselu.

Ovo je bio prvi put da su se premijer Kosova i predsednik Srbije sastali dva puta u istom danu u okviru dijaloga.

Vučić sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova

Predsednik Srbije je iz Brisela sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova koji će biti održan u nedelju, 21. avgusta, u Beogradu, preneli su beogradski mediji.

Portal N1 prenosi da su na sastanak pozvani predstavnici stranke Srpska lista, gradonačelnici, načelnici okruga i direktori bolnica u srpskim sredinama na Kosovu.

Kurti: Moguće odustajanje od dokumenata ako to uradi i Srbija

Kurti i Vučić su se uoči dijaloga, 17. avgusta u Briselu odvojeno sastali sa Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom.

U izjavi za medije nakon sastanaka, Kurti nije isključio mogućnost da Vlada Kosova odustane od izdavanja privremenih dokumenta za srpske državljane ako se toga odrekne i zvanični Beograd.

„Moguće je da 1. septembra nećemo izdavati dokumenta jer će i Srbija odustati od izdavanja dokumenata na graničnim prelazima sa Kosovom. Želimo odnose reciprociteta”, izjavio je Kurti.

Dodao je da je na sastanku sa Lajčakom i Escobarom razgovarano o „elementima okvira za sporazum o normalizaciji odnosa koji treba da se zasniva na međusobnom priznanju, kao i o aktuelnim pitanjima”.

Vučić je na svom Instagram profilu posle susreta napisao da je „u otvorenom razgovoru sa Lajčakom ponovio čvrsto opredeljenje Srbije da nastavi da čini sve u cilju očuvanja mira i stabilnosti regiona, kao i da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja, bez pritisaka i ultimatuma”.

„Naglasio sam da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer smo mi sve svoje obaveze u potpunosti ispunili”, naveo je Vučić.

Kurti i Vučić su se 17. avgusta u Briselu, u odvojenim susretima, sastali i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je tada rekao da je na Beogradu i Prištini da izbegnu eskalaciju situacije i da je misija NATO-a na Kosovu (KFOR) spremna da interveniše u slučaju destabilizacije situacije.

 

Autor Gjerakina Tuhina

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 18. avgust 2022.

 

Naslovna fotografija: Instagram/@buducnostsrbijeav

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u