Pala Vlada Crne Gore; Abazović: Čestitam koaliciji Bečića i Đukanovića

Skupština Crne Gore izglasala je kasno sinoć većinom glasova nepoverenje vladi Dritana Abazovića, na inicijativu DPS-a Mila Đukanovića i još četiri partije

Skupština Crne Gore noćas je na vanrednoj sednici izglasala nepoverenje vladi Dritana Abazovića. Za nepoverenje vladi glasalo je 50 poslanika, dok je jedan glas bio protiv.

Inicijativu za smenu vlade podneli su DPS i njeni koalicioni partneri, a za smenu vlade glasali su i poslanici Demokrata.

Poslanici DF-a, koalicije „Crno na bijelo” i SNP-a, kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić, uoči glasanja napustili su skupštinsku salu, javlja RTCG.

Od ministara, glasanju su prisustvovali jedino ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Poslanici koalicije „Crno na bijelo” i Socijalističke narodne partije (SNP) večeras su, pre nastavka sednice, ponudili Inicijativu za rekonstrukciju vlade, ali su Demokrate odbile ponudu.

U završnom obraćanju uoči glasanja o nepoverenju premijer Dritan Abazović je rekao da treba imati u vidu da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC glavni razlog za pokretanje nepoverenja njegovoj vladi.

Rekao je da očekuje da će uskoro biti konstituisana nova vlada, a ako se, kazao je, to ne desi, država će biti gurnuta u ozbiljnu nestabilnost.

„Želim da tumačim ovo kao doprinos pomirenju, a ne kao neku negativnost. Crna Gora uz dosta muka prelazi neke nivoe demokratije – 30. avgusta 2020. je osvojena sloboda, sad neka manja ostrva slobode, i to je bitno”, rekao je Abazović.

Činjenica je, kako je rekao, da pobedu večeras odnosi DPS uz pomoć nekih opozicionih snaga, koje „od večeras to možda nisu”.

„Ovo je samo jedna od bitaka i svi ćemo se uskoro susresti, da se suočimo sa sudom građana. Verujem da DPS tada više neće formirati nijednu vladu. Da ljudi koji su unutar vlade, a rade za određene strukture u cilju destabilizacije, ili unutar nove parlamentarne većine a rade isto, više neće imati tu priliku”, rekao je Abazović, čija vlada do izbora nove ostaje u tehničkom mandatu.

Istakao je da je siguran da će neki u narednom periodu završiti političku karijeru, što će, kako je ocenio, biti veoma blagotvorno.

„Mislim da će to označiti novi početak za celu Crnu Goru”, kazao je Abazović, prenosi Tanjug.

Predstavnik predlagača inicijative za obaranje vlade Danijel Živković je tvrdio da Temeljni ugovor nije razlog za obaranje Abazovićeve vlade.

Za isključivog krivca za inicijativu označio je Abazovića zbog, kako je rekao, pogrešnih poteza i zapostavljanja evropskog puta Crne Gore.

 

Izvor Politika, 20. avgust 2022.

 

Abazović: Čestitam novoj koaliciji Bečića i Đukanovića

Mislim da su mnoge stvari jasnije, čestitam novu koaliciju Alekse Bečića i Mila Đukanovića, nadam se da će brzo dogovoriti novi Vladu, izjavio je Dritan Abazović u prvoj izjavi nakon što je u parlamentu izglasano nepoverenje njegovoj Vladi.

On je na pres konferenciji u Skupštini Crne Gore rekao da je dosadašnja vlada spremna da izvrši primopredaju, prenosi portal RTCG.

„Ovo je najinkluzivnija Vlada koja je postojala, nikakav revanšistički odnos nije imali ni prema kome. Voleo bih da svaka naredna bude takva”, istakao je Abazović, javlja Tanjug.

Poručio je da mu je žao što organizovani kriminal i dalje koristi pipke da i dalje uređuje političke odnose.

„Ponosan sam na sve što smo uradili za sto dana. Bićemo upamćeni kao Vlada koja je najkraće trajala. Učinićemo sve da se Vlada koja se sastavi nakon izbora povede Crnu Goru u EU”, rekao je Abazović.

Dodao je da URA neće učestvovati u Vladi ako se ona formira pre izbora.

„To je stav i SNP-a kako sam shvatio. Dosta smo sedeli za stolom, napravili smo dve Vlade, logično je da neko drugi preuzme inicijativu. Neka Bečić, Đukanović i Šehović naprave novu većinu”, rekao je Abazović.

Dodao je da je privilegija biti opozicija „ovakvom DPS-u”.

Skupština Crne Gore izglasala je kasno sinoć većinom glasova nepoverenje vladi Dritana Abazovića, na inicijativu DPS-a Mila Đukanovića i još četiri partije.

Učešće u glasanju uzeo je 51 poslanik od ukupno 80, 50 je glasalo za nepoverenje, jedan je bio protiv.

Za nepoverenje vladi osim DPS, SDP, DUA, SD, glasali su i poslanici Demokratske i Prave Crne Gore.

URA: Rušenje Vlade plod dogovora Đukanovića i Bečića

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić izjavio je da je sve što se desilo sinoć u Skupštini Crne Gore, gde je Vladi Dritana Abazovića izglasano nepoverenje, direktno plod dogovora predsednika DPS-a Mila Đukanovića i predsednika Demokrata Alekse Bečića.

Mikić je ocenio da je to u politici legitimno, ali je dodao da je važno da građani to znaju, prenosi portal RTCG.

Prema rečima Mikića, šta će se dalje događati zavisi od većine koju su sinoć u parlamentu „formirale Demokrate i DPS”, javlja Tanjug.

„Što se nas tiče imamo samo jednu poruku – neka je srećno u oba doma. Umesto da glasaju za nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, za nastavak započetih reformi, za nastavak borbe za vladavinu prava i pravnu državu, kolege iz Demokrata su ponešeni mržnjom koju osećaju prema URI i njenom lideru odlučile da glasaju onako kako su priželjkivale organizovane kriminalne grupe, neformalni centri moći, što nas opet vodi u produbljivanje podela, mržnju i ekstremizam”, rekao je Mikić.

 

Izvor Politika, 20. avgust 2022.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u