Kisindžer: Rusija bi trebalo da se vrati na granice pre početka rata

On se založio da zemlje NATO ne prave nikakve ustupke Rusiji jer smatra da ona ne bi trebalo da ima „nikakve koristi” od specijalne operacije u Ukrajini

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izneo je mišljenje da bi Rusija trebalo da se „vrati na granice pre početka rata”. Drugim rečima, da Kijevskoj hunti vrati 15-20 odsto teritorija Ukrajine koje su sada pod njenom kontrolom.

U intervjuu za Si-En-En je naglasio: „Pregovori moraju biti održani. Takođe, upozorio bih da se ovaj rat ne odugovlači u nedogled. Jer, u tom slučaju će sve biti kao u Prvom svetskom ratu i verovatno će doći do eskalacije”.

U nastavku je rekao da se nada da će se zemlje NATO uskoro međusobno dogovoriti kakvi treba da budu rezultati rusko-ukrajinskih pregovora, odnosno – koji njihov rezultat je dostižan.

Istovremeno se 99-godišnji patrijarh američke spoljne politike založio da zemlje NATO ne prave nikakve ustupke Rusiji jer smatra da ona ne bi trebalo da ima „nikakve koristi” od specijalne operacije u Ukrajini.

Kisindžer je mišljenja da je Amerika dovela međunarodne odnose do tačke da je u svakom trenutku moguć vrući rat između SAD i Kine i SAD i Rusije.

Ranije je Kisindžer izneo tri opcije za okončnjea sukoba u Ukrajini. Jedna od njih je pobeda Rusije, sa dobijanjem „20% Ukrajine i većeg dela Donbasa, glavnih industrijskih i poljoprivrednih regiona i pojasa zemlje duž Crnog mora”.

Moskovski politikolog Oleg Barabanov smatra da Kisindžer uzalud težište prenosi na teritorijalni faktor jer će pregovori Moskve sa Zapadom i Kijevom biti zasnovani na drugim principima i na bezbednosnim garancijama za Rusiju.

Kisindžer je, inače, naveo da Rusija igra „važnu istorijsku ulogu u Evropi”. Prema njegovim rečima, nakon sukoba u Ukrajini „pitanje odnosa Rusije i Evrope treba razmotriti veoma ozbiljno”.

 

Izvor Fakti, 18. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Mark Wilson/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u