Ubijena ćerka Aleksandra Dugina

„Darja vozi drugi automobil, ali je danas uzela očev auto, jer je Aleksandar imao druge planove... Moj utisak je da je Aleksandar bio meta napada, ili su meta bili oboje”, dodao je Krasnov

Tridesetogodišnja novinarka bila je sama u vozilu u kojem je trebalo da bude i njen otac, filozof i književnik Aleksandar Dugin, koji je u poslednjem trenutku promenio planove. Dugina smatraju ideologom „evroazijske” politike Rusije i čovekom od velikog uticaja na Vladimira Putina.

Darja Dugina, ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, nastradala je u eksploziji automobila u predgrađu Moskve u subotu uveče. To je agenciji TASS potvrdio Andrej Krasnov, lider pokreta Ruski horizont, blizak prijatelj Duginovih.

„Da, ovo je užasan događaj, lično sam poznavao Duginovu”, rekao je Krasnov potvrdivši da je automobil pripadao Aleksandru Duginu.

„To su bila kola njenog oca. Darja vozi drugi automobil, ali je danas uzela očev auto, jer je Aleksandar imao druge planove. On se vratio, bio je na mestu tragedije. Moj utisak je da je Aleksandar bio meta napada, ili su meta bili oboje”, dodao je Krasnov.

Terenski automobil Tojota Lendkruzer Prado eksplodirao je blizu sela Boljše Vjazemi u moskovskoj oblasti i tom prilikom je usmrćena jedna ženska osoba, zvanično je TASS-u potvrdila lokalna policija. Za sada nema zvaničnih izveštaja o uzrocima eksplozije.

Prema saznanjima medija Aleksandar Dugin i njegova ćerka proveli su veče na događaju u predgrađu Moskve i trebalo je zajedno da se vrate u grad, ali je Dugin u poslednjem trenutku promenio planove.

Aleksandar Dugin smatra se bliskim prijateljem predsednika Putina i važnim savetnikom za nacionalna pitanja. Veruje se da je odnos Rusije prema Ukrajini, kao i pripajanje Krima, deo njegovog viđenja budućnosti nacije, kao i to da Rusija mora da ima znatno agresivniju ulogu na svetskoj sceni.

Zapadni mediji nazivaju ga ultra nacionalistom i „Putinovim mozgom”, odnosno čovekom od velikog uticaja na ruskog predsednika. Smatra se začetnikom ideje novog evroazijatstva, pristalica je tradicionalizma, kritičar marksizma i liberlizma.

Njegova ćerka, Darja Dugina, bila je novinarka i u potpunosti je delila stavove svog oca, podržavajući politiku Rusije prema Ukrajini. Imala je trideset godina.

Oboje su bili sankcionisani zabranom putovanja na Zapad kao bliski saradnici ruskih vlasti.

 

Izvor TASS/RTS, 21. avgust 2022.

 

Pokušaj atentata na Aleksandra Dugina, poginula njegova kćerka Darja

U eksploziji kruzera Lendkruzera Prado u Podmoskovlju poginula je Darja (30) – kćerka ruskog geopolitičara i filozofa Aleksandra Dugina.

Prema nepotvrđenim informacijama, taj automobil je trebalo da vozi sam Dugin, ali je u poslednjem trenutku seo za volan drugog.

Muzičar Pjotr Lundstrem potvrdio je da je Darja Dugina bila u automobilu koji je eksplodirao.

Mnogi u Moskvi procenjuju da meta podmetača eksploziva nije bila kćerka već – otac.

Novinarka Anastasija Kaševarova napisala je: „Ubistvo Darje Dugine je teroristički čin. To je zastrašivanje pravih patriota Rusije”.

Politikolog Sergej Karnauhov izjavio je: „Daša mi je danas dala poslednji intervju u svom životu”.

Prado je odmah posle eksplozije sleteo sa puta i udario u jednu zgradu. Darjino telo je bezmalo ugljenisano. Neki očevici tvrde da su se čule dve eksplozije – jača i slabija.

Pre tragedije, Darja je sa ocem bila na književno-muzičkom festivalu „Tradicija”, u podmoskovskom gradiću Zaharovo. Dugin je na festivalu, na kome je Darja bila jedan od počasnih gostiju, održao predavanje na temu „Tradicija i istorija”. Oko 20:30 po srednjeevropskom vremenu, Darja je sela u Prado i napustila festival.

Policija pretpostavlja da je improvizovana eksplozivna naprava bila podmetnuta na parkingu. Detonirala je 6 minuta kasnije, čim je Darja izašla na Možajsku automagistralu. Aleksandar Dugin je ubrzo došao mesto zločina.

I on i kćerka bili su na crnoj listi ukrajinskih neonacista.

Vodeći komentator agencije RIA Novosti Petar Akopov ocenio je:

„Reč je o političkom terorističkom činu – bez obzira da li su hteli da ubiju Aleksandra Dugina, ili ga ‘samo’ udarili ubistvom njegove ćerke. Darja nije bila samo dobra osoba, već i pravi ideološki borac koji se i rečju i delom borio za svoju zemlju. Nju su ubile ne samo ukrajinske (odnosno zapadne) specijalne službe – ubila ju je i naša ‘peta kolona’, koja mrzi Dugina koliko i Putina. Ali ne mogu da dostignu Putina, pa su pokušali da eliminišu Dugina”.

Pokušaj ubistva Dugina je kao pokušaj ubistva Raspućina u decembru 1916. – obojicu su mrzeli i deo elite i Zapad, jer su ih smatrali „mračnom silom” koja loše utiče na najvišu vlast. Njihovo ubistvo je bilo neophodno za udarac na prvo lice – bez 17. decembra 1916. ne bi bilo 2. marta 1917. Ali, ubistvo Raspućina je uspelo i – imperija je pala. A Dugina nisu uspeli da ubiju – njega je u stvari, uveren je Akopov, spasila njegova ćerka Daša.

 

Izvor Fakti, 21. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: geopolitika.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u