Otkriven dokument SDA u kojem se pozivaju SAD, Britanija i EU da intervenišu u BiH

Osim što su Srbija i Hrvatska, iako garanti, optuženi za nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, politike SNSD-a i HDZ-a ocenjene su destruktivnim

Stranka demokratske akcije svojim funkcionerima podijelila je dokument u kojem pozivaju Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Evropsku uniju da intervenišu u BiH. U dokumentu su destruktivnim ocijenjeni SNSD i HDZ, a Srbija i Hrvatska da pomažu, kako su naveli, svoje satelite u BiH. Zvaničnici Republike Srpske ističu da je cilj islamizacija BiH i da SDA zamišlja budućnost bez konstutitivnih naroda, navodeći da je riječ o destruktivnoj politici.

Dokument koji se dijeli funkcionerima SDA ogolio je istinu o željama njenih predstavnika kada je riječ o uređenju BiH. Osim što su Srbija i Hrvatska, iako garanti, optuženi za nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, politike SNSD-a i HDZ-a ocijenjene su destruktivnim. Predlaže se i izmjena ovlašćenja pojedinih funkcija u Republici Srpskoj.

„Kako bi se riješila kriza u Bosni i Hercegovini, kojoj je uskraćena demokratija poput one u drugim evropskim zemljama, potrebna je prvenstveno podrška Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije koji imaju mehanizme da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejtonski mirovni sporazum”, stoji u dokumentu SDA.

Ovo nije prvi put da SDA otvoreno istupa s antiustavnim viđenjem situacije u BiH, ali nije ni prvi put da izostaje reakcija zapadnih ambasada koje se oglašavaju i za teme lokalnog karaktera, ako dolaze iz Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ističe da se ideološka politika SDA svodi na islamizaciju i da je nedopustiva izmjena Ustava koja bi vodila ka građanskom uređenju BiH.

„Žele da mimo toga naprave novu praksu koja bi bila antiustavna i antidejtonska u kome bi konstitutivni narodi bili svedeni na marginalne grupe u kojima bi zaštita bila garantovana od njih kojima ništa ne možete vjerovati. BiH je propala zemlja i najbolje bi bilo da se vratimo izvornom Dejtonu ili da se raziđemo”, istakao je Dodik.

U dokumentu SDA dijeli se lekcija i Srbiji i Hrvatskoj. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglašava da to nije dobar put za građenje dobrih odnosa u regionu ali i u BiH.

„Bilo bi dobro da je SDA neko ko promoviše zajednički život na način u kojem se neće uzurpirati od nekoga nešto pa govoriti o zajedničkom životu, nego da ste neko ko može da se pridrižava onoga što je rekao Dejtonski sporazum. Bolje bi bilo da ulože snagu i energiju u to kako graditi dobre odnose sa Srbima i Hrvatima u BiH umjesto da stalno prave neke planove koji izlaze izvan okvira Dejtonskog sporazuma, konstitutivnosti, ravnopravnosti i svega onoga što treba da omogući normalan život”, naglasaila je predsjednica Srpske.

Stavovi iz dokumenta SDA nisu novost, kao ni činjenica da su na tragu ciljeva i tzv. građanskih stranaka u Federaciji. Ipak, saradnja i sa jednima i drugima predstavlja političku realnost, kaže lider SDS-a Mirko Šarović.

„Naša saradnja nije ni sa čim ozvaničena niti je iskušana izuzev nekih političkih pitanja u Predstavničkom domu i to je reko bih korektno ali nedovoljno da bi sada pravili saveze i nerado ih pravimo pred izbore. Naši ključni partneri, rekao bih u ovom trenutku su samo stranke u Federaciji i to moram da istaknem. Mi ne razmišljamo i nije nam u glavi našoj razmišljanje o tome da sada negdje biramo ili se javno izjašnjavamo o onome čiji će izbor biti Federacija”, dodao je Šarović.

Za zvaničnike Srpske je simptomatično to što predstavnici SDS-a i PDP-a ne komentarišu poteze SDA. Ovakva politika je, dodaju, istrošena i propala.

„Da su mu ključni saradnici ljudi iz Federacije? Nevjerovatno. To liči na Mirka Šarovića, nisam iznenađena. Meni su ključni saradnici u svim mojim poslovima kojima se bavim građani Republike Srpske. Birani smo na području Srpske, tu polažemo račune svojim građanima i tu smo obavezni da radimo svoj dio posla, a u zajedničkim institucijama BiH u obavezi smo da ne zaboravimo gdje smo izabrani”, istakla je Cvijanović u Šipovu.

„Čuli smo posljednjih dana i priče predsjednika DNS-a Nenada Nešića da je sa liderom PDP-a Branislavom Borenovićem i Šarovićem bio pozvan da na nivou BiH razgovara o koncipiranju nove vlasti. Što se mene tiče, ne treba se boriti za vlast na nivou BiH koja je propala jer su dominantni centri moći u odlučivanju u Srpskoj”, dodao je Dodik.

Za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića posebno je uznemirujuća tvrdnja Bakira Izetbegovića da se Bošnjaci moraju boriti za ono za šta su se izborili i za ono što nisu u posljednjem ratu, dodajući da SDS i PDP kao da nisu čuli poruke predsjednika SDA.

„Nakon ovih izjava očekujem da se SDS i PDP vrate kući i shvate da su se Srbi u Odbrambeno-otadžbinskom ratu borili da se Banjaluka pita, a ne da Sarajevo odlučuje o našoj sudbini. To bi bilo dovoljno da se nadamo boljim vremenima ako zabludjela braća ne budu i dalje slijedila instrukcije iz centara koji, kako reče Bakir Izetbegović, podržavaju viziju i borbu Bošnjaka”, poručio je Špirić.

Na cirkularno pismo SDA reagovali su i u Hrvatskom narodnom saboru. Navode da SDA reklamira pohod u neizvjesno stanje, da je riječ o promašenim političkim stavovima i da su pokazali da su zapravo oni glavi faktor destabilizacije u BiH.

 

Izvor RTRS, 22. avgust 2022. 

 

Dodik: U BiH su glavni problem Bošnjaci, a ne Srbi i Hrvati

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da tvrdnjom da BiH destabilizuju susedne Srbija i Hrvatska, Stranka demokratske akcije (SDA) poručuje da su problem u Bosni i Hercegovini Srbi i Hrvati, odnosno to što uopšte postoje u BiH.

„Smatram da bi Srbija trebalo da se uključi mnogo više u rešavanje problema u BiH, jer je Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, što joj daje za pravo da o svim pitanjima koja se tiču ugovora reaguje”, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Prema njegovim rečima, zahtev SDA zapadnim zemljama, kao garantima Dejtonskog sporazuma, da se sprovedu i podrže reforme u BiH je poruka da Srbe i Hrvate „ne treba pitati ni za šta i da je dogovor muslimana i zapadnih država dovoljan”.

Dodik je ocenio da je SDA prenebregla činjenicu da je i Rusija takođe garant sporazuma, dodavši da je prizivanje intervencije međunarodnog faktora, koji, kako je rekao, stoji kao garant sporazuma, poziv i Ruskoj Federaciji da se uključi.

„Insistiranje na jačanju državnih institucija, kako ih zove SDA, i istovremeno poštovanje Dejtonskog sporazuma je šizofrena politika ove muslimanske partije koja nikada od 1995. nije prihvatila novu političku i ustavnu realnost u BiH, što je glavna prepreka funkcionisanju BiH kakva je uspostavljena 1995. godine”, kazao je on.

Dodik je kazao i da je insistiranje da se usaglašavaju dejtonska rešenja, kakav je Dom naroda u Federaciji BiH (FBiH), sa nedejtonskim, kakav je dom naroda u Republici Srpskoj, isključeno, jer Ustav BiH poznaje samo Dom naroda u FBiH.

Prema njegovim rečima, u Republici Srpskoj živi oko 16 odsto građana koji nisu srpske nacionalnosti, dok u Federaciji BiH živi oko dva odsto Srba, što je, kako je ocenio, jasan pokazatelj i sigurnosti za povratnike i uvažavanje njihovih prava.

Dodik smatra da su Bošnjaci osnovni problem u BiH.

„SDA bi za početak trebalo da jasno kaže da BiH ne vidi kao muslimansku zemlju, da poštuju slovo Dejtona, da uvažavaju činjenicu da su Srbi i Hrvati takođe konstitutivni narodi, da sa tim narodima otvore pošten dijalog, a ne da sa međunarodnom zajednicom pregovaraju i rešenja nameću drugim narodima”, istakao je on.

 

Izvor BETA/Danas, 21. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Andrej Isakovic/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u