Pokret za odbranu KiM: Generale Deliću, večna ti slava i hvala

Nema nazad, iza nas je srpstvo, a ispred vrlinom prekaljenog srpskog vojina, božedarnog, sabljom obdarenog pravednika – večnost

U trenutku kada se lomilo da li će čovek i dalje stajati s obrazom, da li će svet i dalje imati zemlju i nebo, da li će zlo i dobro i dalje ostati tamo gde oduvek bejahu, Božidar Delić je rekao: Nema nazad – iza je Srbija! Ovo je nešto što je svakako već postalo vodilja svakog pravog srpskog oficira posle 1999.

„Srbija” to nije samo zemlja i narod koje i sada, po ko zna koji put, treba braniti, već je to večno ime za borbu za pravdu koje je stolećima krepilo da se i u ovoj, kao i u svakoj prošloj i budućoj borbi za opstanak istrajava – do pobede. To su, bez sumnje znali, time živeli i s time umirali svi u večnosti „besmrtnog puka” postrojeni srpski vojnici svih vekova – oružnici, hajduci, „frajkorovci”, ustanici, uskoci, oklopnici, oslobodioci-osvetnici… svi oni koji su se, i pre i posle Kosova polja, laćali želez ubojnoga – za opstanak srpskog imena i plemena. Svi su oni virtualno stali u stroj ratnog pukovnika Delića, jer on je, slično majoru Gavriloviću, izrekao neprolaznu istinu svih naraštaja srpskih obrazobranitelja.

Tim izričajem, koji je već „uklesan” u samo duhovnim okom vidljivim Panteon srpske i slovenske vojničke slave i ljudske vrline, nije izdana naredba potčinjenima, po kojima je najmoćniji neprijatelj iz (ne)ljudskog roda u tim trenucima izlivao sve vatre pakla zemaljskoga. Delić je samo zavapio, podsetio, opomenuo, zakleo srpskog vojnika onim što je svaki od njih već znao – da ne smeju nazad, da, napokon, ne smeju izaći na oči srpskoj nejači, ako ne zaustave poplavu združenih novoagarjana, namernih da doistrebe mučeničko pleme srpsko. Taj zavetni nalog nije, dakle, proisticao iz njegovih ovlašćenja, već je potekao iz duše, koja nije bila duša samo jednog čoveka, već celoga srpskoga naroda, koja je u njegovoj reči pronašla svoj izraz.

Besprekorno smiren i usredsređen, kada je trebalo precizno odvagati i doneti pravu oficirsku odluku, Delić je bio bezmalo istinsko vrelo osećajnosti, no pritom, kada je god to trebalo, usmeravano – ne i obuzdavano, oficirskom disciplinom i celoživotnim, ne samo profesionalnim, nego i ličnosnim podvigom časti – najvažnijim „oruđem” i najsvetijom svrhom čovekovom. Zato je verovatno, među svim silnim „vojnim licima” školovanim u starom sistemu ideološke vojske, ruka Proviđenja pronašla baš njega, rođenog vojnika, i stavila ga blagovremeno na čelo 549. prizrenske brigade. I nije pogrešilo, kao što to obično ne čini.

Delić, prekaljen u ratovima u bivšoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pokazao je da je pre svega čovek i ratnik njegoševskog, pustinjakom lovćenskim nadahnjivanog kova. U sebi je – i svojim životopisom, boreći se duž širokih srpskih međa, ali i svojim poreklom, objedinio metohijski zavičaj, hercegovačku postojbinu i crnogorski koren svojih predaka. I tako je od unuka solunskog dobrovoljca, naseljenog kod pogranične Đakovice, u dečaštvu napajanog rečju neprolazne epske davnine, izrastao istinski vitez, poput onih koji su zavetodavnoga Vidovdana jezdili sudbinskim poljem. Oblikovan je i obrazovan po uzvišenom uzoru celovite vrline gorskih titana, tako paradigmatski, monumentalno, a opet izrazito jednostavno izlivenih da budu lako prepoznatljivi i prozirni i saborcima i neprijateljima. Zato je ovaj vitez postao jedno od najizrazitijih oličenja i apoteoza tog uzora koje poznaje ovo doba maločašća.

General Božidar Delić je bio jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, on koji koji ga je svim svojim znanjem, svekolikim silama, umom i dušom branio – i mnogo pre 24. marta 1999, zapravo celoga svojega veka – sve do posljednjeg otkucaja srca. Čast je bilo stajati pored Generala, u miru i ratu, ponos je bilo biti vojnik i saborac komandanta Božidara. Nema nazad, iza nas je srpstvo, a ispred vrlinom prekaljenog srpskog vojina, božedarnog, sabljom obdarenog pravednika – večnost.

 

Izvor Pokret za odbranu Kosova i Metohije, 24. avgust 2022.

 

Naslovna fotografija: Vesna Lalić/Ringier

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u