Šojgu: Usporovanje tempa vojne operacije je svesna odluka

„Tokom specijalne operacije strogo poštujemo norme humanitarnog prava... Čini se sve da se izbegnu žrtve među civilima. To definitivno usporava tempo napredovanja, ali mi to radimo svesno”

Usporavanje tempa napredovanja tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini je svesna odluka, koja je uslovljena potrebom da se minimiziraju žrtve među civilima, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na savetovanju ministara odbrane Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

„Tokom specijalne operacije strogo poštujemo norme humanitarnog prava. Napadi se izvode visokopreciznim oružjem po objektima vojne infrasturkture Oružanih snaga Ukrajine – upravljačkim punktovima, aerodromima, skladištima, utvrđenim oblastima, objektima vojno-industrijskog kompleksa. Čini se sve da se izbegnu žrtve među civilima. To definitivno usporava tempo napredovanja, ali mi to radimo svesno”, istakao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, ruska vojska je „na oslobođenim teritorijama organizovala sistemski rad na uspostavljanju mirnog života”.

„Ukazujemo humanitarnu pomoć, obnavljamo infrastrukturu i komunalne sisteme”, rekao je Šojgu i dodao da „ukrajinske vojne formacije primenjuju taktiku spaljene zemnje, grubo narušavajući međunarodne norme i delujući kao teroristi”.

„Oni koriste stambene objekte, škole, bolnice, vrtiće kao vatrene pozicije, razmeštaju u njima tenkove i artiljeriju, prikrivaju se civilima kao živim štitom. Ciljano granatiraju i iz daljine miniraju protivpešadijskim minama ‘lepestok’ naselja s očiglednim ciljem da se nanese što više štete civilima i infrastrukturi”, rekao je Šojgu.

Ministar je ponovo istakao da je specijalna operacija u Ukrajini bila diktirana realnim pretnjama Kijeva žiteljima Donbasa, a posledično i Rusiji.

Šojgu je istakao da specijalna operacija teče po planu i da će svi zadaci biti ispunjeni.

Cilj SAD i njihovih saučesnika je iscrpljivanje Rusije

Ruski ministar je, takođe, ocenio da je sukob u Ukrajini za SAD i njihove saveznike postao novi izgovor za širenje ekonomskog i informacionog rata protiv Rusije radi njenog strateškog iscrpljivanja.

„Danas je protiv Rusije pokrenut žestoki sankcioni i informacioni rat. I sukob u Ukrajini je postao samo novi izgovor za to. Otvoreni cilj SAD i njihovih saučesnika je strateško iscrpljivanje Rusije, radi uklanjanja konkurencije i upozorenja drugim državama koje vode nezavisnu spoljnu politiku”, naveo je Šojgu.

On je dodao da je Rusija ulagala „značajne napore kako bi se formirale pravne osnove za stabilnost u Evropi u novim uslovima”.

„Ipak, Zapad na čelu s Vašingtonom je odbio da uzme u obzir našu zabrinutost u vezi s garancijama uzajamne bezbednosti, pre svega u vezi s neutralnim statusom Ukrajine”, naveo je Šojgu i dodao da su bili ignorisana pitanja od principijelnog značaja za Rusiju, kao što su neširenje NATO-a na istok, nerazmeštanje ofanzivnog naoružanja i odustajanje od vojne delatnosti u blizini ruskih granica.

Vojno-biološki program SAD u Ukrajini opasnost za sve zemlje ŠOS-a

Šojgu je ponovio da će isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini povećati broj ljudskih žrtava i da one samo odugovlače vojni sukob na teritoriji te zemlje.

Šojgu je učesnike savetovanja upozorio i na vojno-biološki program SAD, u okviru kojeg su u Ukrajini bile razrađivane komponente biološkog oružja, što je, kako je rekao, direktno ugrozilo i zemlje ŠOS-a.

„Posebno želim da navedem činjenice otkrivene tokom specijalne operacije u Ukrajini o realizaciji američkog vojno-biološkog programa. Dokumenti koje smo objavili potvrđuju da je Pentagon finansirao više od 30 ukrajinskih biolaboratorija. Visoko opasna istraživanja su vršena tajno, uz učešće stručnjaka iz SAD”, rekao je Šojgu i dodao da su u okviru tog programa „razvijane komponente biološkog oružja, testirane metode za destabilizaciju epidemiološke situacije”, a podaci su se prikupljali i slali u SAD.

 

Izvor Sputnjik, 24. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Alexander Zemlianichenko/Pool

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u