Blumberg: Ruska industrija pokazuje neverovatne rezultate

Industrijski sektor u Rusiji zabeležio je najmanji pad u poslednja četiri meseca, što je bilo veliko iznenađenje. Prvobitno se predviđalo da će pad proizvodnje biti mnogo značajniji

Ruska industrija pokazuje neverovatne performanse uprkos zapadnim sankcijama. Ovu informaciju su preneli novinari američkih medija.

Industrijski sektor u Rusiji zabeležio je najmanji pad u poslednja četiri meseca, što je bilo veliko iznenađenje. Prvobitno se predviđalo da će pad proizvodnje biti mnogo značajniji.

Prema mišljenju američkih analitičara, sve ukazuje na to da je ruska ekonomija uspela da se prilagodi zapadnim sankcijama, prenosi Blumberg.

„Industrija Rusije iznenađuje svojim blagim padom”, napominju autori američkog izdanja.

Industrijska proizvodnja u Rusiji je u julu pala za 0,5 odsto, iako se prvobitno predviđalo da će pad biti 2,3 odsto. Ovakav učinak je postignut zahvaljujući povećanju rudarstva i proizvodnje nafte, kao i oporavku u sektorima kao što su farmaceutski proizvodi, poluprovodnici i odeća, koji su imali koristi od povlačenja stranih konkurenata sa ruskog tržišta.

„Sankcije i izlazak mnogih stranih kompanija pogodili su rusku ekonomiju, ali njihov uticaj nije bio tako dubok koliko su se mnogi bojali”, kažu analitičari Blumberga.

Čak je i automobilski sektor, koji je poslednjih meseci praktično stao, pošto su strane kompanije kojima dominiraju pobegle, pokazao je neke probne znake stabilizacije. Konkretno, Avtovaz planira da već sledećeg meseca pređe na petodnevnu proizvodnju svojih proizvoda.

„Proizvodnja putničkih automobila ostaje senka na prethodni nivo, ali obim proizvodnje postepeno raste”, prokomentarisao je situaciju ekonomista Aleksandar Isakov.

 

Izvor webtribune.rs, 25. avgust 2022.

 

Naslovna fotografija: Pixabay

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u