Nemanja Dević: Nova generacija Srba mi uliva nadu da imamo svetlu budućnost

U 131. epizodi emisije Dijalog govorio je istoričar dr Nemanja Dević. Emisija je snimljena 10 avgusta u našem studiju u Beogradu

Zašto je Nemanji Deviću zabranjen ulazak u Arhiv Srbije? Kako tumačiti rehabilitaciju Nikole Kalabića i reakcije koje su usledile? Šta kriju tajni arhivi Ozne? Kakvo je aktuelno rukovodstvo Muzeja žrtava genocida? Zašto u srpskoj istoriografiji tinja takozvana jasenovačka polemika? Postoji li u Srbiji komunistička duboka država? Gde su koreni i kako je tekao uspon komunističke ideje 1920-1941? Šta nas zvanična istoriografija uči o građanskom ratu i partizanskom pokretu u raznim fazama, do danas?Da li je Komniterna srbofobnu ideologiju preuzela od crno-žute monarhije, i da li je ta ideologija prethodnica današnjeg drugosrbijanstva? Kakve su posledice pobede komunista 1945 i možemo li se baviti kontračinjeničnom istorijom i razmatrati šta bi bilo da su umesto komunista pobedili ravnogorci? Da li bi u tom slučaju Srbija danas bila član NATO pakta i okrenuta protiv Rusije? Otkud ideja o „srpskim partizanima“ i njihovom integrisanju u nacionalno sećanje na rat? Da li je KPJ pametno gradila politiku sećanja na rat i revoluciju kroz popularnu kulturu i zašto nakon pada komunizma nismo uspeli da održimo slične metode kada je reč o građenju i održavanju istorijskih narativa? Koliko je Miloslav Samardžić doprineo otrkivanju istine o ravnogorskom pokretu? Ko su bili Dimitrije Ljotić i njegovi sledbenici? Kakva je istorijska uloga generala Milana Nedića?

O ovim i drugim pitanjima u 131. epizodi emisije Dijalog govorio je istoričar dr Nemanja Dević. Emisija je snimljena 10 avgusta u našem studiju u Beogradu.

Video
Pratite nas na YouTube-u