Forin afers: Papa Franja podržava Rusiju povodom Ukrajine

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja deli mišljenje da NATO snosi deo odgovornosti za početak specijalne operacije Rusije u Ukrajini

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja deli mišljenje da NATO snosi deo odgovornosti za početak specijalne operacije Rusije u Ukrajini, piše Forin afers.

Kako se ističe, stav Rusije je da Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje vode u Ukrajini rat preko posrednika, a papa se slaže s tim mišljenjem.

„Na međunarodnom nivou, tvrdnje o NATO-u i proksi ratu sa SAD i kolektivnim Zapadom pridobile su brojne pristalice – od istaknutih naučnika do pape Franje koji je rekao da je sukob u Ukrajini možda bio na neki način isprovociran”, navode savetnica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za Rusiju Fiona Hil i profesorka sa Univerziteta u Džordžtaunu Endžela Stent u članku za Forin afers.

Istovremeno, političari i analitičari na Zapadu nastavljaju debatu o tome da li je NATO kriv za eskalaciju situacije u Ukrajini, ističu autorke.

Ranije je papa Franja u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera” izjavio da pretpostavlja da je do raspirivanja sukoba u Ukrajini doveo „lavež NATO-a pred vratima Rusije”.

 

Izvor Sputnjik, 26. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u