Sinod SPC: Pozdravljamo odluku o otkazivanju „Evroprajda”

„Uvereni smo da bi održavanje ove 'parade' izazvalo dodatne tenzije i nove podele, a među vernicima SPC i svih ostalih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Srbiji ogorčenje i revolt”

Iz kancelarije Svetog Arhijerejskog Sinoda objavljeno je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve pozdravlja odluku najviših državnih organa kojom je otkazano održavanje manifestacije Europrajd, koju su organizatori nameravali da održe u Beogradu tokom septembra, i na toj odgovornoj odluci iskreno čestita Predsedniku Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, i Vladi Srbije.

Sveti Arhijerejski Sinod je uveren da održavanje ove „parade”, u službi promovisanja LGBT ideologije, koja pokušava da se nametne Evropi i takozvanom zapadnom svetu uopšte, pa, nažalost, i našem narodu, ne bi bilo od koristi nikome nego bi, naprotiv, izazvalo dodatne tenzije i nove podele, a među vernicima Srpske Pravoslavne Crkve i svih ostalih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Srbiji ogorčenje i revolt.

I sama „LGBT” tematika je, smatramo, neumesna posebno u naše dane, u dane kada za nas Srbe, u Srbiji i svugde u svetu, postoji tema nad temama, tema Kosova i Metohije. Naš državni vrh, na čelu sa Predsednikom Srbije, beskompromisno i neodstupno se bori za očuvanje naše iskonske južne pokrajine u sastavu Srbije, za spas naših najvećih svetinja, počevši od Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, i za opstanak i ostanak srpskog naroda na njegovim vekovnim ognjištima. U toj časnoj i svetoj borbi država Srbija uživa nepodeljenu molitvenu, moralnu i otadžbinsku podršku Srpske Pravoslavne Crkve. Svi zajedno, saborno, jednodušno, bez „pete” ili „šeste” kolone među nama, pozvani smo i prizvani da na delu budemo pravoslavni hrišćani i srpski rodoljubi, zavetni narod Svetoga Save i Svetoga kneza Lazara, prijatelji Božji i prijatelji naših bližnjih, ničiji neprijatelji, a to znači – ni neprijatelji svoje Crkve, svoga naroda, svoga bića, svog istorijskog i metaistorijskog naznačenja.

 

Izvor SPC, 27. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk/Patrijarh srpski Porfirije

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u