Nemački mediji o otkazivanju Evroprajda: Vučić ide niz dlaku nacionalistima

U izveštajima se navodi da su prethodno „radikalne desničarske organizacije i predstavnici Srpske pravoslavne crkve stvarali atmosferu protiv manifestacije”

„Najavom da se Evroprajd neće održati u Beogradu, predsednik Vučić ide niz dlaku pravoslavnih i desničarskih nacionalističkih krugova”, ocenjuje berlinski list Tagesšpigel.

Najveća nemačka agencija dpa prenosi vest da je predsednik Aleksandar Vučić najavio otkazivanje Evroprajda, ali da su organizatori odmah saopštili da će šetnja biti održana, te da srpske vlasti nemaju prava da je zabrane.

„Srpski predsednik Aleksandar Vučić obrazložio je odluku (o otkazivanju) trenutnim krizama u zemlji, među njima trzavicama sa susednim Kosovom. Rekao je da je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić, koja i sama živi sa partnerkom, doneta odluka da se otkaže prajd”, javlja dpa.

U izveštaju agencije, koji prenose brojni veliki portali poput Špigela i Cajta, navodi se da su prethodno „radikalne desničarske organizacije i predstavnici Srpske pravoslavne crkve stvarali atmosferu protiv manifestacije”.

Podseća se da Srbija treba da bude prva zemlja jugoistočne Evrope gde se održava evropski prajd, koji postoji od 1992. godine.

Berlinski list Tagesšpigel podseća na litiju i pretnje koje je uputio vladika Nikanor, koji je rekao da je spreman i da uzme oružje zbog održavanja parada.

„Predsednik Vučić se distancirao od toga u jednom obraćanju. Sada je najavom da se Evroprajd neće održati u Beogradu pak delao niz dlaku pravoslavnih i desničarskih nacionalističkih krugova”, ocenjuje list.

Kako navodi list, „Srbija je jedna od retkih zemalja koja u liku Brnabić ima otvoreno lezbejsku šeficu Vlade, koja uz to sa partnerkom zajednički podiže dete. No istopolni parovi u Srbiji ne mogu da registruju partnerstva niti da sklapaju brakove”.

„Uz to je LGBTI zajednica u zemlji suočena sa mnogim tabuima, predrasudama i nasiljem. U jednoj anketi koju su 2020. sprovele organizacije za ljudska prava Ideas i Glic, skoro 60 odsto ispitanih pripadnika seksualnih manjina reklo je da ima iskustva sa fizičkim ili psihičkim maltretiranjem”, podseća Tagesšpigel.

 

Priredio Nemanja Rujević

 

Izvor Dojče vele, 28. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: FoNet/Milica Vučković

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u