Poskupela energija u Evropi – stručnjaci upozoravaju na posledice

Preduzeća, a posebno industrija, koja se oslanja na gas, ni sa uštedama više ne može da održi proces rada. Većina vlada sa novim poskupljenjem najavljuje i nove subvencije. Koliko je to održivo?

Računi za gas i struju evropskim potrošačima su upola veći u odnosu na prošlu godinu, a najavljuju se i nova poskupljenja od septembra ili oktobra. Preduzeća, a posebno industrija, koja se oslanja na gas, ni sa uštedama više ne može da održi proces rada. Većina vlada sa novim poskupljenjem najavljuje i nove subvencije. Koliko je to održivo?

Industrijska postrojenja i elektrane troše najviše gasa, pa ih zbog krize austrijska Vlada motiviše da ga zamene naftom ili ugljem. Troškove za to, kroz tri paketa podrške, finansiraće iz državne kase.

„Mi već štedimo energiju, pre svega gas. Kada uporedimo mesečnu potrošnju gasa sa istim periodom 2021. godine, uštede su značajne. Radimo na konkretnom programu, ideja je da osnovne potrebe pokrijemo po subvencionisanoj ceni, sve iznad toga će se naplaćivati po tržišnoj ceni”, kaže Leonore Gevesler, ministarka energetike i klime Austrije.

Stručnjaci upozoravaju na posledice

Stručnjaci upozoravaju da to ima ekonomske, ali i ekološke posledice.

„S jedne strane, kompanije znaju da je gas fosilno gorivo, štetno po životnu sredinu i nisu uspele da pređu na obnovljivu energiju. Sada koristimo novac poreskih obveznika da ih nagradimo, dajući im novac da pređu na druga fosilna goriva”, ukazuje Jasmin Dulidžer, stručnjak za energetiku i klimu „Grinpisa”.

Nemačka domaćinstva će ove godine morati da plate gotovo 500 evra više zbog državne takse na gas, koju će plaćati od oktobra do aprila, kako bi se olakšalo gasnim distributerima da kupe sve skuplji gas na tržištu. Pritisak je veliki, pa iz Vlade istovremeno najavljuju i povlastice.

Olaf Šolc, nemački kancelar kaže da vlada smanjuje porez na potrošnju gasa, tako da će biti olakšica za građane.

„Hvala Bogu da još uvek imam peć na drva. Slavina za gas će ostati zatvorena ove godine”, kaže jedan građanin Nemačke.

Najteže u Velikoj Britaniji

Najteža situacija je u Velikoj Britaniji – od oktobra računi za energiju biće uvećani 80 posto.

Dok sindikati traže da se odustane od poskupljenja, Vlada najavljuje pomoć za najugroženije građane, jer se nekima tim poskupljnjem mesečni račun uvećava i za 1.000 funti.

Britanski ministar finansija Nadim Zahavi kaže da rade sa Bankom Engleske da bi obezbedili likvidnost.

„To će samo po sebi, kažu mi, spustiti gornju granicu cene energenata za oko 400-500 funti. Znamo da je najugroženijim domaćinstvima potrebna ta dodatna pomoć. Razmatramo više opcija”, ističe Zahavi.

Gde su granice izdržljivosti

A pitanje je gde su granice izdržljivosti? Neka evropska preduzeća su već stavila katanac, većina je zbog skupog gasa smanjila obim proizvodnje.

Primer je Italija, rizik od obustve rada do polovine iduće godine najavljuje 120 hiljada firmi. A to ugrožava 370 hiljada radnih mesta.

 

Autor Ružica Vranjković

 

Izvor RTS, 28. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Christopher Furlong/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u