FSB: U ubistvo Dugine umešan i Ukrajinac Bogdan Ciganenko

FSB navodi da je 44-godišnji Ciganenko obezbedio Nataliji Vovk lažnu ličnu kartu i lažne registarske tablice, i pomogao joj da napravi eksplozivnu napravu

Vodeća ruska bezbednosna agencija saopštila je danas da je u ubistvo ćerke ruskog nacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina umešan i ukrajinski državljanin Bogdan Ciganenko.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), glavna naslednica sovjetske tajne policije KGB, saopštila je da je Ciganenko pomagao glavnoj osumnjičenoj, ukrajinskoj državljanki Nataliji Vovk, u pripremanju ubistva Darije Dugine.

FSB navodi da je 44-godišnji Ciganenko obezbedio Nataliji Vovk lažnu ličnu kartu i lažne registarske tablice, i pomogao joj da napravi eksplozivnu napravu postavljenu u automobil u kojem je poginula Dugina.

Ciganenko je došao u Rusiju preko Estonije 30. jula, a napustio je zemlju dan pre ubistva, navodi FSB, prenosi Beta.

Dugina, 29-godišnja novinarka ruske nacionalističke TV stanice, poginula je u eksploziji automobila 20. avgusta na periferiji Moskve.

I ona i njen otac, filozof, pisac i politički teoretičar koga su neki na Zapadu ranije opisivali kao „mozak” ruskog predsednika Vladimira Putina, snažno su podržavali invaziju Rusije na Ukrajinu.

FSB je ranije saopštila da su ubistvo Dugine „pripremile i izvele ukrajinske specijalne službe”, optuživši Vovk za taj zločin.

Agencija je navela da je Vovk nadzirala Duginu i da je po izvršenju ubistva pobegla u Estoniju. Prilikom ulaska u Rusiju koristila je registarske tablice ukrajinske separatističke oblasti Donjeck koju kontrolišu proruski pobunjenici, u Moskvi je imala kazahstanske tablice, a pri odlasku u Estoniju ukrajinske, navela je FSB.

Služba je danas saopštila da je Ciganenko dao Vovk kazahstanske registarske tablice i lična dokumenta koja pripadaju stvarnoj osobi po imenu Julija Zajko, ne navodeći kako je ona nabavila ostale registarske tablice ni da li su i one lažne.

Kijev je oštro negirao umešanost u ubistvo Dugine. Estonske vlasti su saopštile da nisu dobile nikakav zvaničan zahtev od Rusije u vezi sa Natalijom Vovk.

 

Izvor Politika, 29. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: WillWest News / Profimedia

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u