Pokret za odbranu KiM: Nastavlja se puzeće priznanje Kosova

Međusobne koncesije putem međunarodnog sporazuma čine samo države, te se stoga može zaključiti da je Srbija i ovim sporazumom nastavila sa politikom etapnog priznanja svoje otcepljene teritorije

Srpska javnost saznala je iz usta Žozepa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, da su „Kosovo i Srbija“ zaključili sporazum o slobodi kretanja.

Tako je na mala vrata, kao nekakav informacioni uljez, u našu javnost ušla vest o pobedi Kurtijevog načela o reciprocitetu između „dve države“ kada je reč o slobodi kretanja. Ukratko, Srbija je pristala da omogući slobodan ulaz/izlaz takozvanih Kosovara sa svojim nelegalnim ličnim kartama, a za uzvrat će svi imaoci lične karte Srbije, računajući i Srbe iz Pokrajine, moći da uživaju isto pravo koje im pruža kvazidržava Kosovo. Takve međusobne koncesije putem međunarodnog sporazuma čine samo države, te se stoga može zaključiti da je Srbija i ovim sporazumom, počevši od temeljnog Briselskog sporazuma iz aprila 2013, nastavila sa politikom etapnog priznanja svoje otcepljene teritorije.

Jedina koncesija za srpsku stranu jeste pravo Srba iz Pokrajine da putuju u Srbiju bez dokumenata za ulazak i izlazak, što je istovetno pravu Albanaca koji nemaju isprave Republike Srbije. Ali će i ta, sada više simbolička, razlika brzo izgubiti svaki značaj. Naime, budući da još nema dogovora u vezi sa registarskim tablicama, pošto je zvanična Srbija već navikla kosmetske Albance, Ameriku i EU na svoju „kooperativnost”, može se očekivati još jedno brzo popuštanje. Kada pokrajinski Srbi opet nekakvim zajedničkim sporazumom budu prinuđeni na Kurtijeve registarske tablice, moraći radi toga da uzmu dokumenta neleganih vlasti „Kosova“. Tada će se istopiti i poslednja razlika imeđu Srba i tzv. Kosovara. U državno-administrativnom smislu svi će biti „Kosovari“, da ne kažemo „građani Kosova“.

Predsednik Srbije može da prikriva još jedan poraz zvanične Srbije svojom maglom zvanom „otvoreni Balkan“. To je šifra njegove evropske pokrivalice za višegodišnje predavanje Kosova. Tu formulu definitivnog priznanja „Kosova“ već je prihvatio i tamošnji „premijer“ svojim planom „Proces normalizacije između Srbije i Kosova – regionalni okvir“. Tamo, u osam tačaka, u kojima se vidi američki rukopis, on daje „svoju“ viziju Vučićeve stvaralačke ideje. Od tzv. zapadnog Balkana stvara se miniunija „šest država“ sa skromnim ciljem da se postigne zajedničko tržište. Koliko je, zajedno sa slobodom kretanja ljudi, reč o nerealnom cilju, govori činjenica da posle više od decenije i po postojanja nije ostvaren ni mnogo skromniji plan o zoni slobodne trgovine (CEFTA).

Evropskoj uniji, koja izigrava glavnog posrednika u ovom procesu, ne smetaju ovakve političke nebuloze. A zašto bi, kada one vode ka gotovo nedostižnom cilju – potpunom priznanju „Kosova“ od strane Srbije, koja već više od decenije u liku Aleksandra Vučića, kolaborira na poništavanju srpskog suvereniteta na Kosovu i Metohiji.

 

Predsedništvo Pokreta za odbranu KiM

Prof. dr Mitra Reljić

Prof. dr Slobodan Samardžić

Prof. dr Miloš Ković

Prof. dr Časlav Koprivica

Prof. dr Dušan Proroković

 

Izvor Pokret za odbranu KiM, 28. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: EU COUNCIL/DPA

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u