Moskva odgovorila Zorani Mihajlović: Slabo se orijentiše u stvarnosti

Povodom izjave potpredsednice vlade Srbije, u Ministarstvu kažu da je „očigledno da se Mihajlović slabo orijentiše u stvarnosti kada je reč o odnosima dve zemlje“.

Rusija ne pokušava da zloupotrebi prijateljske odnose sa Srbijom, a izjave ruskih zvaničnika nikome ne daju povoda da se Moskvi tako nešto prebaci, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova povodom nedavne kritike potpredsednice srpske vlade Zorane Mihajlović na račun šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Podsetimo, Mihajloviće je nedavno, posle razgovora srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i Lavrova u Moskvi, izjavila:

„Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da naša zemlja podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako se Srbija jasno odredila prema tom sukobu glasanjem za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat.“

Lavrov je tada, na sastanku sa Vulinom, rekao da su Beograd i Moskva dosledno privrženi principima nedeljivosti i ravnopravnog karaktera bezbednosti za sve države – i na „Balkanu i u situaciji u Ukrajini koju je isprovocirao Zapad“.

U današnjem saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se ističe:

„Ocene i izjave ruskih zvaničnika nikome ne daju povoda da nas optužuju za insinuacije, pokušaje da ‘zloupotrebimo’ tradicionalno prijateljske odnose sa Srbijom koji se postojano grade na ravnopravnosti, poštovanju i uzajamnom razumevanju.“

Povodom izjave potpredsednice vlade Srbije, u Ministarstvu kažu da je „očigledno da se Mihajlović slabo orijentiše u stvarnosti kada je reč o odnosima dve zemlje“.

„Rusija i Srbija se potpuno razumeju kada je reč o aktuelnim međunarodnim pitanjima. U kontaktima sa partnerima otvoreno iznosimo naše poglede na situaciju u Ukrajini u kontekstu specijalne vojne operacije. Poštujemo težnju Beograda da u tim složenim uslovima vodi izbalansiranu i što je najvažnije – samostalnu politiku“, poručili su u Moskvi.

Takav izbalansiran stav odražava se u uzdržanom odnosu srpskog rukovodstva prema sankcionoj politici Zapada i principijelnom odsustvu volje da u takvoj politici učestvuje na štetu sopstvenih interesa.

„Naravno, radi se o suverenom izboru koji na Zapadu nikako ne mogu da prihvate i, za razliku od nas, pokušavaju da vrše pritisak na Srbe“, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor Sputnjik, 30. avgust 2022.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u