Plenković: Optužnica protiv hrvatskih pilota za njih ne postoji

„Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja krivičnih dela na teritorijima drugih država od strane državljana drugih država za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir”

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota za ratne zločine tokom akcije „Oluja” za Hrvatsku kao predmet ne postoji i da se taj stav neće menjati.

„Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja krivičnih dela na teritorijima drugih država od strane državljana drugih država za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir”, rekao je hrvatski premijer na Bledskom strateškom forumu.

Naveo je i da postoji međunarodna instanca, bivši Haški sud i današnji Rezidualni mehanizam i da stoga ne dolazi u obzir da Srbija „kao agresor u vremenu velikosrpskog režima Slobodana Miloševića, koja je napala Hrvatsku, BiH i Sloveniju” pretenduje da bude država koja će podizati optužnice protiv hrvatskih pilota „u vreme Domovinskog rata”.  Plenković je, prenosi Tanjug, dodao da Srbija „jako, jako dobro mora da se suoči sa svojom prošlošću i ulogom devedesetih godina”.

O eventualnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića bivšem ustaškom logoru Jasenovac Plenkovic je rekao: „o tom potom”.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je ovog meseca optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije „Oluja”.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada koji se u to vreme zvao Bosanski Novi. U tim napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

 

Izvor Politika, 29. avgust 2022.

 

Naslovna fotografija: Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/HINA multimedija

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u