Михаил Горбачов (Фото: Getty Images)

Reakcije na smrt Gorbačova: Nemci emotivno, Kremlj hladno i uzdržano

Dok nemački i austrijski lideri Gorbačova proglašavaju vizionarom i velikim svetskim liderom, iz Kremlja je stigao hladan izraz saučešća

Nemački političari reagovali su danas na vest o smrti Mihaila Gorbačova uz reči zahvalnosti za njegov doprinos nemačkom ujedinjenju.

„Nemačka ostaje zahvalna njegovom odlučujućem doprinosu nemačkom ujedinjenju, i poštuje njegovu hrabrost zbog demokratskog otvaranja i približavanja istoka i zapada. Ostaće upamćen po svojoj velikoj viziji zajedničke i miroljubive Evrope“, istakao je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Ukazao je da je Gorbačov poslednjih godina patio što se njegov san nije obistinio. „Danas je taj san u ruševinama, razrušen brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu“, podvukao je Štajnmajer.

Kancelar Olaf Šolc ocenio je da je Gorbačov bio hrabar reformator i državnik, koji je omogućio demokratiju u mnogim delovima Evrope, ali i ponovno ujedinjenje Nemačke.

„Znamo da je umro u vreme u kome nisu neuspeh doživeli samo demokratija u Rusiji, već i kada Rusija i ruski predsednik Vladimir Putin stvaraju nove razdore u Evropi i vode stravičan rat protiv susedne Ukrajine“, naglasio je on.

Vicekancelar Robert Habek ukazao je da je Gorbačov umro u vreme novih tenzija Rusije i zapada. „To još jednom pokazuje da istoriju pišu ljudi. Kada bi Rusija imala više državnika poput Gorbačova koji bi se zalagali za kurs detanta, približavanja i zajedničkog razmišljanja, imali bi drugačiji razvoj“, ocenio je on.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok rekla je da je nasleđe Gorbačova okončanje Hladnog rata i ujedinjena Nemačka. „Žalimo za državnikom kojem smo večno zahvalni“, istakla je ona.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, najemotivnije se oprostola, i istakla da je Gorbačov bio „jedinstveni svetski političar“. Saopštila je da je primila vest o njegovoj smrti sa velikom tugom.

„Gorbačov je pisao svetsku istoriju. On je pokazao kako pojedini državnici mogu promeniti na bolje svet“, naglasila je Merkel.

„Bez Gorbačovljeve hrabrosti za glasnošću i perestrojkom, to jest otvorenošću i reformama, ne bi bila moguća mirna revolucija u DDR-u. I danas mogu još osetiti strah koji sam imala zajedno sa sunarodnicima u DDR-u 1989. godine da li će ponovo, kao i 1953, tenkovi izaći na ulice kada smo uzvikivali „mi smo narod“ i kasnije „mi smo jedan narod“. Toga put, međutim, nije bilo tenkova, nisu ispaljeni hici. Umesto toga Gorbačov je rukovodstvu DDR-a poručio „ko kasni, njega kažnjava život““, napisala je ona.

Gorbačov se nije suprostavljao, kaže, zahtevu građana za slobodom u DDR-u. Štaviše, on je dozvolio da ponovo ujedinjena Nemačka postane članica NATO. Gorbačov je moj život u osnovi promenio. I to neću nikada zaboraviti“, podvukla je Merkelova.

U reagovanjima iz Austrije predsednik Aleksander van der Belen ocenio je da je Gorbačov bio „čovek mira i veliki vizionar“. „Gotovo niko kao on nije obeležio protekli vek, ali posebno našu današnju Evropu. Njegovo nasleđe ostaje i važnije je nego ikada“, napisao je Van der Belen na tviteru.

Austrijski kancelar Karl Nehamer naglasio je da je Gorbačov bio taj koji je doprineo najznačajnije približavanje istoka i zapada posle pada Gvozdenog zida u Evropi i doveo do kraja Hladnog rata.

Vicekancelar Verner Kogler izrazio je žaljenje što priznanje, koje je uživao na zapadu, nije osetio u svojoj domovini. Šef austrijske diplomatije Alekander Ssalenberg podvukao je da je Gorbačov doprineo miroljubivom novom poretku Evrope u proteklih 30 godina.

„On je prepoznao signale vremena i bio je veliki državnik“, naglasio je on.

Za razliku od Nemačke, reakcija iz Moskve, bar ona na koju se čekalo, je stigla, ali izgleda sa zakašnjenjem. Naime, ruski predsednik Vladimir Putin je izrazio saučešće porodici Mihaila Gorbačova. Tom prilikom istakao je da se radi o političaru koji je imao ogroman uticaj na tok svetske istorije.

 

Izvor Tanjug/B92, 31. avgust 2022. 

 

Hladno saučešće iz Kremlja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće povodom smrti bivšeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova i tom prilikom istakao da se radi o političaru koji je imao ogroman uticaj na tok svetske istorije.

„Primite najdublje saučešće u vezi sa smrću Mihaila Gorbačova. Gorbačov je bio političar i državnik koji je imao veliki uticaj na tok svetske istorije. On je bio na čelu naše zemlje u vreme složenih, dramatičnih promena , sveobuhvatnih spoljnopolitičkih, ekonomskih i društvenih izazova“, navodi se u telegramu Putina upućenom porodici Gorbačova.

On je takođe ukazao na Gorbačovljev humanitarni, prosvetiteljski i dobrotvorni rad.

Peskov: Gorbačov će zauvek ostati u istoriji Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da će Mihail Gorbačov zauvek ostati u istoriji Rusije kao čovek koji je iskreno želeo da veruje u okončanje „Hladnog rata“ i nastupanje večnog romantičnog perioda u odnosima sa Zapadom.
„On je iskreno želeo da veruje u to da će se ‘Hladni rat’ okončati i da će nastupiti večni romantični period u odnosima Sovjetskog Saveza i kolektivnog Zapada, kako ga mi zovemo. Taj romantizam se nije opravdao, nikakav romatnični period i slatki vek nisu nastupili. Ponovo se ispoljila krvoločnost naših oponenata“, rekao je Peskov.
Prema njegovim rečima, Mihail Gorbačov je „državnik koji će zauvek ostati u istoriji Rusije“.

„Mnogi raspravljaju o ulozi koju je odigrao, ali to je, bez sumnje, bio izuzetan, jedinstven čovek“, zaključio je Peskov.

 

Izvor Sputnjik, 31. avgust 2022. 

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u