Dejli telegraf: Britaniji preti potpuni finansijski kolaps

Teška ekonomska situacija u uslovima energetske krize može naterati London da potraže pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), objavio je Dejli telegraf

Situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu je uporediva sa Velikom depresijom. Britaniji preti potpuni finansijski kolaps, teška ekonomska situacija u uslovima energetske krize može naterati London da potraže pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), objavio je Dejli telegraf.

I dodatno ukazao da zbog kratkovide politike britanskih vlasti u oblasti energetike nivo siromaštva stanovništva može naglo porasti, što će dovesti do masovnih protesta i pobede opozicione Laburističke partije na parlamentarnim izborima, koji će biti održani krajem 2023. godine.

Dejli telegraf posebno naglašava da teška ekonomska situacija preti da izazove talas separatističkih osećanja u različitim delovima zemlje. Drugi rizik su povećanje poreza i mogući potpuni finansijski kolaps.

Uticajni britanski list upozorava da bi u zemljama EU posledice mogle biti još gore jer će životni standard nastaviti da rapidno pada sve dok se situacija na energetskom tržištu u Evropi ne stabilizuje.

Londonski mediji navode da će oko 23 odsto stanovnika Velike Britanije zbog skoka cene struje isključivati grejanje tokom zime. A da struje zbog nedostatka gasa može povremeno i ne biti.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, koja je kandidat za premijera, umesto da se bavi domaćim problemima, pozvala je na nastavak uvođenja antiruskih sankcija i slanje Ukrajini više raketnih bacača i drugog teškog naoružanja.

Rekla je i da je „strateški važno pobediti Putina u Ukrajini“.

Ranije je Tras nameravala da Kinu proglasi pretnjom po bezbednost Britanije.

 

Izvor Fakti, 1. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Hannah McKay

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u