G-7 ograničio cene ruske nafte; Moskva: Ko prihvati, nema isporuka

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak odgovara da Rusija više neće isporučivati naftu i naftne derivate državama koje odluče da prihvate odluku G7 o maksimalnoj ceni

Na video sastanku ministara finansija zemalja članica G7 jednoglasno je doneta odluka o ograničavanju cena ruske nafte, saopštio je ministar finansija Japana Šunići Suzuki. Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak odgovara Rusija više neće isporučivati naftu i naftne derivate državama koje odluče da prihvate odluku G7 o maksimalnoj ceni.

Kako je precizirao, razlog za utvrđivanje limita cena je potreba da se ograniče prihodi Rusije od energenata, preneo je Sputnjik.

Šefovi ministarstava finansija G7 saopštili su da, u slučaju potrebe, postoji mogućnost dodatnih mera, kako bi se ostvarila efikasnost sprovođenja ograničenja na cene ruske nafte.

„Koalicija će razmotriti naredne korake kako bi se osigurala efikasnost sprovođenja ovih mera, ali postoji mogućnost i da se revidira ta gornja granica cene ruske nafte u slučaju potrebe“, navodi se u saopštenju koje je objavilo nemačko Ministarstvo finansija.

Ministri finansija G7 takođe su potvrdili nameru da zabrane prevoz ruske nafte i naftnih derivata morskim putem, ukoliko oni nisu kupljeni po ceni koju su oni danas odredili.

Kako je objasnio ministar finansija Velike Britanije Nadim Zahavija, zemlje G7 će zabraniti „usluge poput osiguravanja brodova i finansiranje prevoznika ruske nafte po cenama iznad utvrđenog praga“.

Zemlje G7 su potvrdile da će, pored ograničenja za naftu, razraditi i mehanizme, koji će omogućiti „ranjivim“ zemljama da i dalje imaju pristup energetskim tržištima, uključujući i iz Rusije.

Istovremeno se pozivaju sve zemlje koje proizvode naftu da povećaju proizvodnju kako bi se smanjila volatilnost na tržištu.

„S tim u vezi, pozdravljamo nedavnu odluku OPEK-a da poveća proizvodnju u svetlu ograničene ponude“, navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 pozvale su „sve zemlje“ da se pridruže inicijativi o ograničavanju cena nafte iz Rusije.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen saopštila je da će ograničavanje cene nafte ubrzati degradaciju ruske ekonomije i da će smanjiti inflaciju u SAD.

„Današnje mere će zadati snažan udarac ruskim finansijama, ograničiće mogućnosti Rusije da vodi ničim izazvan rat u Ukrajini i ubrzaće degradaciju ruske ekonomije“, saopštila je Jelen.

Kako je dodala, ograničavanje cena ruske nafte je jedan od najmoćnijih instrumenata kojima raspolaže američka administracija za „borbu protiv inflacije, zaštitu radnika i preduzetnika u SAD i širom sveta od budućih poskupljenja“.

Novak: Odluku G7 će pre svega platiti evropski i američki potrošači

Ne možemo prihvatiti poslovanje koje nije na tržišnoj osnovi i zbog toga ćemo prestati da prodajemo naftu svim kompanijama i državama koje odluče da prihvate te restrikcije, rekao je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak, prenosi Tass.

On je za današnju odluku ministara finansija G7 rekao da predstavlja „potpuni apsurd“.

„To je mešanje u mehanizme tržišta u tako važnoj idustriji kao što je naftna, koja je najznačajnija za obezeđenje energetske sigurnosti čitavog sveta i bez sumnje će voditi samo destabilizaciji i industrije i tržišta“, kazao je Novak.

Prema njegovim rečima, odluku o ograničavanju cena ruske nafte platiće, pre svega, evropski i američki potrošači, koji se već suočavaju sa izuzetno visokim cenama energenata.

„Ovo će potpuno uništiti tržište nafte i naftnih derivata“, ocenio je Novak.

Novak je istakao da nijedna članica Opeka, kao i Indija i Kina, ne podržava ideju ograničavanja cene ruske nafte.

„Ni od Kine, ni od Indije, ni od bilo kog proizvođača nafte koji učestvuje na tržištu još nisam čuo nijednu pozitivnu reakciju na ovaj apsurd“, rekao je Novak.

Podsetio je da je embargo na rusku naftu, koju su uveli Evropska unija i SAD, omogućio Rusiji da ostvari veće prihode od prodaje tog energenta, jer se okrenula drugim tržištima, pre svega Indiji i Kini i zaradila je više, iako je prodala manje količine po diskontnim cenama.

 

 Izvor N1, 2. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: BRENDAN SMIALOWSKI/POOL/AFP

 

BONUS VIDEO:

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u