Mandić: Postignut sporazum stare većine o formiranju vlade

Parlamentarna većina od izbora iz 2020. godine potpisala je sporazum i formiraće novu Vladu Crne Gore, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić nakon sastanka

Parlamentarna većina od izbora iz 2020. godine potpisala je sporazum i formiraće novu Vladu Crne Gore, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić nakon sastanka.

Andrija Mandić je poručio da je parlamentarna većina koja je pobedila 30. avgusta 2020. godine ponovo zajedno.

„Evo ga politički sporazum. Predstavnici stranaka koje su učestvovale u razgovorima stavili su svoje potpise. Desilo se ono što su mnogi sumnjali da može da se desi“, rekao je Mandić.

Prema njegovim rečima, uspeli su lako da se dogovore.

„Narednih dana krećemo u razgovore da se definišu ostali elementi kao što su izbor novog skupštinskg rukovodstva i nove vlade. O svemu će javnost biti obaviještena, uskoro počinje sjednica Skupštine, znaće se sve“, poručio je on.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimira Bilčika za Pobjedu, da Vlada sa Demokratskim frontom ne bi imala podršku Evropske unije, Mandić je odgovorio:

„Princip koji prihvatamo je da ne tražimo ništa drugo osim onoga što nam je narod dao i ne želimo da u dogovore budu uključene strukture koje nisu dobile podršku građana“.

Sastanak predstavnika stranaka „stare“ većine održan je neposredno uoči vanredne sednice Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu je inicijativa za smenu predsednice Danijele Đurović.

Inicijativu za smenu podneli su poslanici iz Demokratskog fronta, DF-PzP, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

U obrazloženju inicijative za smenu Danijele Đurović se podseća da je osnovna obaveza predsednika Skupštine da dosledno sprovodi norme koje propisuju Ustav, zakon i parlamentarni Poslovnik.

Nova vlada zameniće vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepoverenje 19. avgusta.

 

Izvor Vijesti/RTSG/RTS, 2. septembar 2022.

 

Sporazum od sedam tačaka

U predlogu sporazuma koji je dostavio Demokratski front navodi se da bi ciljevi ostali borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvog povratka DPS-a na vlast. Sporazum ima sedam tačaka i 11 potpisnika.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je da je parlamentarna većina od izbora iz 2020. godine potpisala sporazum i da će formirati novu Vladu Crne Gore.

U predlogu sporazuma navodi se da su ciljevi sledeći:

  1. Eliminacija svake mogućnosti povratka DPS-a na vlast u bilo kojoj formi i nastavak demontaže bivšeg režima
  2. Vlada i parlamentarna većina kao apsolutni prioritet u fokus svoga rada staviće borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima.
  3.  Vlada i skupštinska većina sprovešće izbornu reformu i obaviti sve reforme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku.4. Vlada će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politički fokus usmeriti dominantno na socio-ekonomske teme.

    5. Zajednički pristup rešavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentarnom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsenzusa.

    6. Vlada ostaje maksimalno posvećena evropskim integracijama, regionalnoj saradnji kao i poštovanju svih međunarodnih preuzetih obaveza.

    7. Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identitetska pitanja koja dele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus zaključno sa parlamentarnim izborima.

Sastanak predstavnika stranaka „stare“ većine održan je neposredno uoči vanredne sednice Skupštine Crne Gore na čijem je dnevnom redu inicijativa za smenu predsednice Danijele Đurović. Na sednici je usvojen samo dnevni red, a onda je proglašena pauza do daljeg.

Đurovićeva je na konferenciji za novinare, na pitanje da li će podneti ostavku ili će se glasati o njenoj smeni, rekla da su sve mogućnosti otvorene.

Nova vlada zameniće vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepoverenje 19. avgusta.

 

Izvor Vijesti.me/RTS, 2. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/in4snet

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u