Erdogan preti Grčkoj: „Jedne noći možemo iznenada doći”

Erdogan je ranije koristio tu frazu da nagovesti vojne operacije u Siriji i Iraku protiv kurdskih militanata i nekoliko puta je ostvario tu pretnju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je zapretio Grčkoj da će „jedne noći iznenada doći”.

Erdogan je ranije koristio tu frazu da nagovesti vojne operacije u Siriji i Iraku protiv kurdskih militanata i nekoliko puta je ostvario tu pretnju.

Govoreći na sajmu vazdušne tehnologije u Samsunu gde je Turska predstavila prototip bespilotnog borbenog aviona, Erdogan se obrušio na susednu Grčku sa kojom rastu političke i vojne tenzije.

Turska je optužila Grčku da je koristila raketne sisteme S-300 ruske proizvodnje na Kritu da bi ih usmerila na turske avione u avgustu.

Ankara je takođe saopštila da su grčki F-16 uznemiravali turske avione stavljajući ih pod blokadu radara tokom misije NATO-a iznad istočnog Mediterana.

Atina je takođe optužila Tursku za kršenje njenog vazdušnog prostora.

Iako obe članice NATO-a, Turska i Grčka imaju višedecenijske sporove oko nekoliko pitanja, među kojima su teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i nesuglasice oko tamošnjeg vazdušnog prostora.

Turska tvrdi da Grčka krši međunarodne sporazume militarizujući ostrva u Egejskom moru.

„Okupacija ostrva nas ne sputava. Kad dođe vreme, uradićemo šta je potrebno. Kao što kažem, jedne noći možemo iznenada doći”, rekao je Erdogan danas.

 

Izvor Politika, 3. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Umit Bektas/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u