Patrijarh uručio orden Orbanu zbog odbrane hrišćanskih vrednosti

Zahvaljujući na odlikovanju, Orban je istakao da će do kraja života biti zahvalan na ordenu jer ga je dobio od hrišćanina, pravoslavca i Srbina, te da su sva tri razloga njemu veoma važna

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uručio je 5. septembra 2022. godine u sedištu Vlade Mađarske u Budimpešti najviše odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve, orden Svetog Save prvog stepena, predsedniku Vlade Mađarske g. Viktoru Orbanu.

Kako je navedeno u odluci Svetog Arhijererjskog Sinoda, najviše crkveno odlikovanje je dodeljeno g. Orbanu u znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, za nesebičnu podršku Eparhiji budimskoj Srpske Pravoslavne Crkve i za izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva između dva susedna naroda. Svečanosti su prisustvovali preosvećena gospoda episkopi bački Irinej, član Svetog Arhijerejskog Sinoda, i budimski Lukijan, na čiji je predlog visoko odlikovanje dodeljeno premijeru Orbanu. Tom prilikom, Njegova Svetost je besedio:

-Vaša Ekselencijo, blagodaran sam Bogu i moje se srce raduje što imam priliku da Vam uputim nekoliko reči povodom odluke Srpske Pravoslavne Crkve da Vas, gospodine predsedniče Vlade Mađarske, Srpska Pravoslavna Crkva na predlog Njegovog Preosveštenstva Episkopa budimskog gospodina Lukijana odlikuje svojim najvišim priznanjem, Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Svi znamo da svaki pojedinac i svaka zajednica žive u skladu sa svojim sistemom vrednosti. Tim vrednostima organizuju privatni, društveni i kulturni život, formiraju javni moral, određuju prioritete i standarde, grade odnose sa drugima i drugačijima, jednom rečju grade i neguju svoj autentični identitet. Suočeni smo, međutim, danas sa talasima novih sistema vrednosti koji se ne retko agresivno globalno nameću s ciljem da uruše svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak, da uspostave novu paradigmu. U tom vrtlogu, namera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinaca i zajednica, da sve postane relativno, krhko i fluidno. Vi se, pak, zalažete za hrišćanski sistem vrednosti koji izvire iz Jevanđelja, koji je Bog ustanovio. To su vrednosti koje su sazdale kako mađarski, tako i srpski narod, vrednosti koje su sazdale Evropu kakvu smo do juče poznavali, u kakvoj smo do juče živeli. Po tome smo mi isti; među nama nema razlike.

Vaša Ekselencijo, malo ko u svom političkom rečniku koristi reči: Bog, vera u Boga, Crkva, duhovnost, hrišćanske vrednosti, jedinstvo svih hrišćana, poslanje Crkve; dok reč „duša“, inače potpuno zaboravljena u savremenom diskursu, a u Vašem nastupu i zalaganju još određenija kroz sintagmu borba za dušu Evrope, upravo potvrđuje ovu činjenicu Vaše jedinstvenosti. Ove reči, kada ih Vi izgovorite, nisu političke floskule, demagoške fraze radi zadobijanja glasova. Ne. Vi, gospodine Orban, kako govorite – tako i živite. Zato ste državnik koji, pre svega, zaslužuje poverenje svog naroda. Zato su u Vas, Vaša Ekselencijo, često okrenuti pogledi i mnogih drugih Evropljana. I moj, pravoslavni srpski narod, pažljivo osluškuje kakav ćete stav imati o nekom problemu, pogotovo onim najtežim, društvenim, ekonomskim pa i političkim, koji su aktuelni i koji potresaju Evropu i savremeni svet.

Zahvaljujući Vašem trudu i trudu Vaših saradnika, kao i trudu predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića i njegovih saradnika, odnosi između naša dva naroda, Mađara i Srba, danas su verovatno najbolji u poslednjih nekoliko stoleća.

Zbog svega toga, danas Vas odlikujemo najvišim odličjem, ordenom koji nosi ime Svetog Save, prvog predstojatelja autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve, za Vaše ključne zasluge u odnosima naša dva naroda, ali i za štedru i nesebičnu podršku koju na različite načine Mađarska pruža Srpskoj pravoslavnoj eparhiji budimskoj i srpskim prosvetnim i kulturnim ustanovama u Mađarskoj. Pored najvišeg ordena naše Svete Crkve, ovim povodom Vam darujemo i faksimil Miroslavljevog Jevanđelja, najstarije sačuvane srpske rukopisne knjige iz 12. stoleća.

Prizivamo Božji blagoslov na Vaš mađarski narod. Molimo se Bogu za Vas, gospodine Orban, za Vaše saradnike, a naročito za Vašu porodicu. Neka Hristos Gospod, molitvama Svetog Save Srpskog i Svetog Stefana, Kralja mađarskog, čuva i unapređuje slogu i saradnju Mađara i Srba na mnoge blagoslovene godine.

Mađarski premijer Viktor Orban: Bitku za dušu Evrope ne možemo dobiti bez pravoslavne braće

Zahvaljujući na viskom odlikovanju, premijer Orban je istakao:

-Biću do kraja života ponosan na ovaj orden, na ovo odlikovanje, iz tri razloga. Prvo, jer sam to odlikovanje dobio od brata hrišćanina. Drugi razlog, jer sam odlikovanje dobio od jednog pravoslavnog brata, a treći razlog je što sam odlikovanje dobio od jednog Srbina. Sva tri razloga su veoma važni za mene.

Posebno se zahvaljujem što ćete se moliti za mene i za moju porodicu. Nadam se da će Gospod Bog i Vas da pomogne kao što je mene pomagao proteklih godina. Ne bih mogao tačnije da opišem situaciju u Evropi nego što ste je vi opisali svojim rečima. Mi smo ljudi mira, želimo mir, ali se nažalost nalazimo usred jednog rata, a to je, kao što ste i sami rekli, bitka za dušu Evrope. Mi nemamo izbora u našim životima, u životima naše dece i naših unuka i treba da prihvatimo ono što nam je Bog odredio. Kada nailazi velika voda, tada treba da se grade i velike brane. Ja sam lično ubeđen da tu bitku ne možemo da dobijemo bez jedinstva hrišćana. Štaviše, tu bitku ne možemo da dobijemo bez naše pravoslavne braće. Bićete nam preko potrebni i računamo na Vašu duhovnu podršku. Molimo Vas i Vaše saradnike da nam pružite svu podršku kako bismo mogli da steknemo dovoljno snage da se izborimo sa iskušenjima.

Ja sam svestan da je ovo jedno izuzetno odlikovanje i to me čini sretnim, ali to uvek znači za mene i nedoumicu da li je ovo odlikovanje previše ili preveliko za mene. Da li sam zaista zaslužio jedno ovako visoko odlikovanje? Naravno da na to i ne možemo da damo odgovor. Mogu jedino da se nadam i pomolim Bogu da mi da snage da budem zaslužan za ovaj orden, koji, dakle, smatram kao jedan izazov i kao jednu obavezu.

 

Izvor spc.rs, 5. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija:

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u