Nurijel Rubini predviđa „istorijski krah” američke ekonomije

Uporna inflacija i pandemija koronavirusa mogle bi da nateraju FED da odvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbegla

Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato smanjenja proizvodnje, kao i rastućih inflacije i nezaposlenosti, upozorava poznati ekonomista Nuriel Rubini.

Ovo dramatično upozorenje Rubini je izrekao tokom vebinara „eToro”, u trenutku kada američko Ministarstvo finansija (Federalne rezerve-FED) vodi bitku kako bi obuzdalo rastuću inflaciju, prenosi RT.

On je istakao da će FED možda morati da udvostruči kamatne stope na pet odsto kako bi obuzdao inflaciju; međutim, takvo povećanje moglo bi da uguši ekonomski rast i poveća nezaposlenost. Štaviše, prema njegovim rečima, povećanje kamatne stope moglo bi da izazove dužničku krizu.

Poznati ekonomista upozorio je da bi potezi obuzdavanja inflacije mogli da ugroze privredu i izazovu krah vrednosti akcija, obveznica, nekretnina, privatnog kapitala i druge imovine. Sa druge strane, ako bi se odustalo od borbe protiv inflacije, poskupljenja bi mogla da se otmu kontroli.

Uporna inflacija i pandemija koronavirusa mogle bi da nateraju FED da odvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbegla, smatra Rubini.

„Brinem se zbog stagflatorne dužničke krize, jer imate najgore iz sedamdesetih godina u smislu šokova u snabdevanju i najgore od globalne finansijske krize zbog prevelikog duga. Ta kombinacija je opasna”, naglasio je on.

„Ako ste iza krive, recesija će na kraju biti ozbiljna, gubitak poslova i prihoda biće ozbiljniji”, objasnio je ekonomista misleći na povećanje kamatnih stopa u odnosu na inflaciju.

„Morate biti ispred krive”, zaključio je on.

Nuriel Rubini postao je poznat po predviđanju globalne ekonomske krize 2008, a na Volstritu je stekao nadimak „Doktor propast”.

 

Izvor Sputnjik, 6. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Lucy Nicholson

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u