Orban potpisao novi gasni ugovor sa Rusijom, koristiće se trasa preko Srbije

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da sporazum kojim će se gas u Mađarsku slati preko Srbije znači: „Imaćemo dovoljno gasa u Mađarskoj”

Mađarska je potpisala sporazum sa Rusijom o dodatnom snabdevanju gasom, saopštio je juče portparol vlade Zoltan Kovač.

Prema sporazumu, do 5,8 miliona kubnih metara gasa dnevno će se slati u Mađarsku „povrh ugovorene količine koja je već na snazi”, rekao je on.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, koji se trenutno sastaje sa drugim ministrima spoljnih poslova EU u Pragu, rekao je da sporazum kojim će se gas u Mađarsku slati preko Srbije znači: „Imaćemo dovoljno gasa u Mađarskoj”.

Pre „ruske invazije na Ukrajinu”, Mađarska je potpisala dugoročni ugovor da dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Rusije preko gasovoda Turski tok i još milijardu kubnih metara gasa iz Austrije, piše Politiko.

Mađarska je u velikoj meri zavisna od ruskih izvora energije, dobijajući oko 80 odsto svog gasa od Gasproma i protivi se bilo kakvim sankcijama EU na ruski gas. Budimpešta je najglasniji branilac Kremlja među zemljama EU. Gasprom je zaustavio ili ograničio isporuke za desetak zemalja članica, a juče je zatvorio podmorski gasovod Severni tok Rusija-Nemačka na tri dana zbog održavanja.

 

Izvor Indeks.hr/Alo, 1. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Laszlo Balogh

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u