Grčka zahteva da NATO i UN intervenišu zbog turskih pretnji

„Stav Turske je destabilizujući faktor za jedinstvo i koheziju Alijanse, koji slabi južni bok vojnog saveza u trenutku krize", naveo je grčki ministar inostranih poslova

Grčka je poslala pisma NATO-u i Ujedinjenim nacijama, u kojem negoduje zbog „zapaljivih“ izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i u kojem traži od njih da osude ponašanje Ankare, navedeno je danas iz diplomatskih izvora.

Dve NATO saveznice, ali istorijski neprijatelji, decenijama su u sukobu zbog niza pitanja – od preleta nad Egejskim morem do podeljenog Kipra, prenosi Rojters.

Evropska unija u ponedeljak je izrazila zabrinutost zbog izjava Erdogana koji optužuje Grčku za okupaciju demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru i izjave da je Turska spremna da „uradi ono što je neophodno“ kada dođe vreme.

Prema turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadolu, Ankara je ove sedmice poslala pisma Evropskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim nacijama objašnjavajući svoje stavove o raznim pitanjima, uključujući to što obe zemlje polažu pravo na vazdušni prostor, teritorijalne vode, kao i status demilitarizacije egejskih ostrva.

Grčki diplomatski izvori danas su istakli da pismo Turske ne odgovara stvarnosti, da su navedeni argumenti neosnovani i da krše međunarodno pravo.

Atina je takođe poslala pisma Ujedinjenim nacijama i NATO-u.

„Stav Turske je destabilizujući faktor za jedinstvo i koheziju Alijanse, koji slabi južni bok vojnog saveza u trenutku krize“, naveo je grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendiaza u pismu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

 

Izvor Politika, 7. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Γτπ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u