Putin: Ako ograniče cene naših energenata, obustavljamo izvoz svega

„Oni koji pokušavaju da nam nešto nametnu danas uopšte nisu u poziciji da nam diktiraju svoju volju. Neka, predomisliće se“, rekao je ruski predsednik

Zemlje koje pokušavaju da nametnu svoju volju Rusiji u energetskoj sferi sada nisu u situaciji da diktiraju svoje želje, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku. On je istakao da bi se položaj Zapada u sferi energetike najbolje mogao objasniti frazom „Mrzni, mrzni, vučji repe“ iz ruske narodne bajke.

Govoreći o pokušajima zapadnih zemalja da Rusiji nametnu svoje uslove u sferi energetike, Putin se prisetio bajke „Lisica i vuk“, uporedivši evropske zemlje s vukom koji je lakomisleno doveo sebe u nelagodnu situaciju.

Putin je naglasio da će Rusiji, ukoliko druge zemlje budu uspostavljale ograničenja u vezi s isporukama energenata, preostati samo da im kaže: „Mrzni, mrzni, vučji repe“.

„Oni koji pokušavaju da nam nešto nametnu danas uopšte nisu u poziciji da nam diktiraju svoju volju. Neka, predomisliće se“, rekao je ruski predsednik obraćajući se učesnicima foruma.

Prema njegovim rečima, ograničenja u sferi energetike će Zapadu ostaviti samo dve opcije: ili da subvencioniše visoke cene, što je loše, jer neće promeniti ponašanje potrošača; ili da smanjuje potrošnju, što je ekonomski isplativo, ali je opasno sa socijalne tačke gledišta.

„Najbolje je držati se ugovornih obaveza, odgovarajućih pravila i civilizovanih odnosa“, zaključio je ruski predsednik.

Putin je, takođe, ocenio da je odluka pojedinih zemalja da uvede ograničenja cena ruskih energenata „apsolutno glupa“ i da neće doneti ništa dobro njenim inicijatorima.

„Postoje ugovorne obaveze, ugovori o isporuci. I šta, usvajaće se nekakve odluke političkog karaktera, koje protivreče ugovorima? Mi ih onda prosto nećemo ispunjavati. I uopšte ništa nećemo isporučivati ukoliko to protivreči našim interesima, u ovom slučaju ekonomskim. Ni gas nećemo isporučivati, ni naftu, ni ugalj, ni tečni mazut – ništa nećemo isporučivati“, upozorio je Putin.

Prošle sedmice ministri finansija zemalja „Grupe sedam“ složili su se da uvedu ograničenje cene nafte iz Rusije. „Sedmorka“ će zabraniti da se brodovi koji prevoze rusku naftu osiguravaju po cenama koje premašuju utvrđeni limit.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je navela da će ograničenje cena nafte iz Rusije doprineti suzbijanju inflacije u SAD.

Iz Kremlja je saopšteno da će ruska nafta, ukoliko ne bude isporučivana Evropi, krenuti alternativnim pravcima u zemlje koje rade u skladu s tržišnim uslovima.

 

Izvor Sputnjik, 7. septembar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u