Orban: Sankcije protiv Rusije bi mogle baciti Evropu na kolena

Orban ističe da se treba „boriti protiv zelenih i birokrata, umešanih u geopolitičke igre” kako bi ih ubedili da se ne odustaje od različitih izvora energije

Premijer Mađarske Viktor Orban saopštio je da pokušaji Zapada da oslabi Rusiju nisu uspeli, uprkos velikom broju sankcija koje su uvedene protiv Moskve.

„Trenutno je protiv Rusije na snazi 11.000 sankcija, ali pokušaji da se Rusi oslabe nisu krunisani uspehom. Naprotiv, žestoka inflacija i deficit energije, izazvani sankcijama, mogli bi da bace Evropu na kolena”, rekao je Orban, prenela je agencija „MTI”.

Po njegovim rečima, ako se u Evropi ne promeni sankciona politika, situacija će biti teška. Orban ističe da se treba „boriti protiv zelenih i birokrata, umešanih u geopolitičke igre” kako bi ih ubedili da se ne odustaje od različitih izvora energije.

„Iz političkih razloga odustajemo od korišćenja različitih izvora energije i time sebi činimo život skupljim i otežavamo položaj sopstvene industrije u globalnoj konkurenciji”, rekao je Orban.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da Mađarska ne želi da razgovara o bilo kakvim sankcijama protiv Rusije koje se tiču isporuka nafte i gasa. Po rečima Sijarta, „pošto nije moguće da se prirodni gas transportuje u vozu ili u ruksaku”, Evropa neće moći da se oslobodi zavisnosti od ruskih energenata.

 

Izvor Sputnjik, 8. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Attila Kisbenedek/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u