Pokret za odbranu KiM: Beograd da se oglasi o teroru nad Nedeljkovićem

Na nasilje vinog nad nevinim, na šta katolički sveštenik iz Letnice nije mogao ostati ravnodušan, srpske vlasti kao da se navikavaju. Povodom osude Nikole Nedeljkovića nisu se ni oglasile. Čekaju pogrom

Nikola Nedeljković, student iz Beograda, potonja je žrtva inkvizitorske prakse prištinskih vlasti da o svakom Vidovdanu sa Gazimestana u tamnicu sprovedu barem jednog Srbina. Prošle godine je to bio Risto Jovanović iz Podgorice, „kriv” samo zato što je naglas primetio kako nije primereno zavirivati monahinji u tašnu. Nikoli su, izmislivši reči koje nije izgovorio, pripisali „izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti” i prvostepeno ga osudili na osam meseci zatvora.

Svi gazimestanski obračuni kosovskog nazovi sudstva sa Srbima nisu ništa drugo do obračuni sa srpskim Vidovdanom, podstaknuti nadom da će izmišljeni prestupi srpske omladine, njihovo maltretiranje i procesuiranje učiniti da Srba svake naredne godine na Gazimestanu bude manje.

Daleko težu golgotu preživljavaju srpski domaćini sa Kosova i Metohije koje, ukoliko ih ne mogu oterati sa vlastitog imanja ili im zabraniti samo da posete rodni dom i groblje svojih predaka, kao od šale optuže za ratni zločin i osude na dugogodišnje robije. Dovoljno je da uzurpator srpskog domaćinstva upre prstom u dojučerašnjeg komšiju; dokazi su potonja stvar kojim bi se „sudstvo” nazovi države bavilo.

Kad hrabrom Miloradu Đokoviću, jedinom Srbinu koji je živeo u Vitomirici, ni u sudskom sporu nisu mogli oteti deo imanja, po hitnom postupku je optužen za ratni zločin i danas tamnuje u Podujevu. Ista sudbina zadesila je Časlava Jolića iz Istoka, Gorana Stanišića iz Slovinja kod Lipljana, Zorana Đokića iz Peći, Darka Tasića iz Male Kruše, Zlatka Krstića iz Nerodimlja i mnogih drugih nedužnih Srba koji, čekajući presude ili već osuđeni na dugogodišnje robije, mrakuju u albanskim kazamatima na Kosovu i Metohiji.

Tu praksu albanski državonaumitelji započeli su odmah po dolasku međunarodnih snaga nereda 1999. godine. Među prvim žrtvama bio je lekar Dragan Nikolić iz Vitine, optužen da je u jeku rata, na katolički Uskrs, počinio masakr u mestu u kojem tog dana nikako nije mogao biti, jer je bio gost na uskršnjem slavlju u Crkvi Majke Božije Crnagorske u Letnici. Uzalud je izbegli sveštenik letničkog hrama don Paško Glasnović septembra devedeset devete doputovao čak iz Hrvatske ne bi li svojim svedočenjem pomogao lažno optuženom srpskom lekaru, Dragan Nikolić je proveo u zatvoru punih dvanaest godina.

Na nasilje vinog nad nevinim, na šta katolički sveštenik iz Letnice nije mogao ostati ravnodušan, srpske vlasti kao da se navikavaju. Povodom osude Nikole Nedeljkovića nisu se ni oglasile. Čekaju pogrom. Tad će, rekoše, i samo tad, zaštititi sunarodnike u pokrajini. Ovo su za njih samo, manje vidljivi, pojedinačni „slučajevi“ o kojima će Srbi u budućnosti čitati kao što danas čitaju Plač Stare Srbije Hadži Serafima Ristića, u kome se opisuju albanska nedela počinjena u 19. veku.

 

Predsedništvo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije:

Prof. dr Mitra Reljić

Prof. dr Slobodan Samardžić

Prof. dr Miloš Ković

Prof. dr Časlav Koprivica

Prof. dr Dušan Proroković

 

Izvor Pokret za odbranu KiM, 7. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo onlajn

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u