Političari u FBiH se pobunili protiv Erdogana: Okreće nas protiv Zapada

Bivši šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija ocenio da je Erdogan u utorak u Sarajevu dao „zastrašujuću izjavu” kada je poručio Bošnjacima da ne veruju Zapadu

Bivši šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija ocenio da je Erdogan u utorak u Sarajevu dao „zastrašujuću izjavu” kada je poručio Bošnjacima da ne veruju Zapadu.

Podsetimo, turski predsednik je tokom posete Sarajevu kazao da „Zapad postoji da bi podelio i iscepao muslimane”, a Lagumdžija, koji je i dugogodišnji predsednik SDP-a, a sada neformalni lider nove koalicije Socijaldemokrati BiH – Zeleni pokret, kaže da je Erdogan svetski državnik, a ova njegova izjava je zastrašujuća.

„Radi se o vrlo ozbiljnom čoveku i ta njegova izjava je duboka pogubna za BiH. To je čista poruka Bošnjacima da ne veruju Zapadu. Ko je alternativa Zapada? Alija Izetbegović je spajao muslimane u svetu, mogao je iz Teherana otići u Rijad itd. Bakir Izetbegović je upao u procep podela u muslimanskom svetu. U Egiptu nemamo ni ambasadora, ušli smo u procep između Teherana i Rijada”, rekao je Lagumdžija gostujući na sarajevskoj N1 TV i dodao:

„Njegov rahmetli (pokojni) otac je 1996. svojom rukom napisao na plakatu, pomnožili su nas sa nulom tada na izborima, ‘nas podržava i Istok i Zapad’. Na toj kampanji je SDA počistio sve i nas i druge. 26 godina nakon toga smo došli u situaciju da nas ne podržava ni Istok ni Zapad. Dovodimo Erdogana da nam šalje poruke da treba da se plašimo Zapada”.

 

Izvor Tanjug/B92, 8. septembar 2022.

 

Radončić: Erdogan gura Bošnjake u antizapadno ponašanje

Pored Zlatka Lagumdžije i lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kritikovao je političke poruke predsednika Turske u Sarajevu i poručio da Redžep Tajip Erdogan, kako je naveo, „ne sme naš narod i veru okretati protiv Zapada”.

Radončić je to rekao na predizbornom skupu sinoć u Vogošći i ocenio da je to direktno mešanje u unutrašnje odnose u BiH i izbornu kampanju, što, kako kaže, rade i drugi šefovi država u okruženju i šire.

„Pokušavamo da razumemo da predsednik Turske ima svog favorita za člana Predsedništva BiH i poštujemo njegove duboke i važne lične veze sa rahmetli (pokojnim) Alijom i sada Bakirom Izetbegovićem. Može se, čak, preći i preko toga da je to direktno mešanje u predizbornu kampanju i unutrašnje odnose u BiH. Nažalost, ne radi to samo predsednik Turske nego i više drugih šefova država u okruženju i šire”, naveo je Radončić. On kao problem vidi to što, kako navodi, Erdogan direktno gura Bošnjake u antizapadno ponašanje.

„To potvrđuje njegova rečenica izrečena tokom posete Sarajevu: “Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podelio i iscepao muslimane. Želi ih podeliti, iscepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato ne treba da im damo tu priliku”, citirao je Radončić izjavu Erdogana i istakao: „Budimo pošteni i činjenični. Samo zahvaljujući zapadnim zemljama, SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim državama EU i NATO, zaustavljena je agresija na Bosnu i Hercegovinu”.

Govoreći o tome koliko su zapadne zemlje novca svojih poreznika uložile i dalje ulažu u BiH, Radončić je rekao da se, kako je naveo, Erdogan pohvalio da „Turska zapošljava 10.000 ljudi u Srbiji”.

Podaci u BiH su, kazao je, u tom pogledu veoma skromni i nisu adekvatni političkom uticaju Turske u našoj zemlji, prenosi Tanjug.

„Posebno je pitanje kako to da Erdogan nije kao glavnu opasnost po Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake i muslimane potencirao, primera radi, separatističku politiku Milorada Dodika, nego zapadne zemlje”, rekao je Radončić i dodao da Erdogan, kako je naveo, može favorizovati svoje prijatelje na izborima u Bosni i Hercegovini, ali „ne sme celi naš narod i veru okretati protiv Zapada”.

Upozorio je da bi to, kako kaže „bio ruski i anticivilizacijski voz u kojem Bošnjaci i Bosna i Hercegovina ne smeju da budu”. Radončić je istakao i da će bošnjački politički faktor izabrati prozapadnu politiku i svoj evroatlantski put, umesto da, kako je kazao, budu neoosmanski kolonijalni privezak.

 

Izvor Politika, 8. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Adem Altan/Agence France-Presse/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u