Preminula kraljica Elizabeta Druga, Čarls je novi kralj

Engleska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Njen sin Čarls postaje novi kralj

Engleska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Vest je potvrdila kraljevska porodica na Tviteru.

Njen sin Čarls postaje novi kralj.

Elizabeta II bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Na presto je stupila 6. februara 1952, a svečano krunisanje, naredne godine, prvo je koje je prenosila televizija.

 

Izvor N1, 8. septembar 2022.

 

Elizabeta Druga u teškom stanju, Bi-Bi-Si prekinuo program

Britanski nacionalni javni servis Bi-Bi-Si prekinuo je danas sa emitovanjem redovnog programa kako bi iz minuta u minut obaveštavao o zdravstvenom stanju kraljice Elizabete Druge.

Prethodno su lekari saopštili da su zabrinuti za zdravlje britanske kraljice i preporučili da ona ostane pod medicinskim nadzorom u zamku Balmoral u Škotskoj, objavila je Bakingemska palata.

Kraljica je u sredu odložila sastanak sa svojim savetnicima iz Državnog saveta Velike Britanije, nakon što su joj lekari savetovali da se odmori, javlja Tanjug.

Prethodnog dana ona je imenovala Elizabet Tras za novu premijerku u zamku Balmoral. Tras je rekla da je cela zemlja zabrinuta zbog ovih vesti.

„Moje misli i misli naroda širom Velike Britanije u ovom trenutku su sa Njenim veličanstvom kraljicom i njenom porodicom”, poručila je Tras.

Prinčevi Čarls i Vilijam otputovali u rezidenciju kraljice

Britanski princ Čarls i njegov sin princ Vilijam otputovali su u rezidenciju kraljice Elizabete Druge u zamku Balmoral u Škotskoj, nakon što su lekari danas izrazili zabrinutost za njeno zdravlje i preporučili da ostane pod medicinskim nadzorom.

Princ od Velsa je otputovao u Balmoral zajedno sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola, saopštio je portparol njegove kraljevske rezidencije Klerens haus, javlja Tanjug.

Kesingtonska palata potvrdila je da je u Balmoral otputovao i princ Vilijam.

 

Izvor Politika, 8. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Tom Nicholson

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u