Zalužni: Ukrajina povratila 3.000 kvadratnih kilometara za mesec dana

On je, na nalogu na Telegramu, napisao da su ukrajinske snage ovog meseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije i da nastavljaju da oslobađaju područja koja je okupirala Rusija

Dvesta dana rata u Ukrajini. Nastavljene su žestoke borbe na istoku i jugu zemlje. Ukrajinska vojska nastavila je kontraofanzivu u regionima Harkova i Hersona, dok Moskva saopštava da se ruske trupe pregrupišu radi oslobađanja Donbasa. Balaklija potpuno pod kontrolom ukrajinskih snaga, tvrdi Kijev.

Ukrajinske snage su nastavile sa napredovanjem u okviru kontraofnazive u harkovskoj regiji u poslednja 24 časa, iako je Rusija povukla snage iz te oblasti, nastavljene su borbe kod Kupjanska i Izjuma, saopštava britansko Minitarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska oslobodila je oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije od početka kontraofanzive na jugu zemlje koja je počela 29. avgusta, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Iz vrha Ministarstva odbrane Ukrajine saopšteno da je vojska uspostavila potpunu kontrolu nad gradom Balaklija.

Prethodno je Rusija saopštila da je trupe iz Balaklije i Izjuma pregrupisala Donjeck, kako bi se ojačale snage u tom regionu.

Situacija oko nuklearne elektrane u Zaporožju se ne smiruje. O tome je Zelenski telefonom razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i tom prilikom poručio da je neophodno demilitarizovati elektranu koja je pod kontrolom ruskih snaga.

S druge strane, predstavnik proruske administracije Zaporoške Oblasti Vladimir Rogov rekao je da je Kijev prekinuo napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane.

Dodao je da teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom „struju dobijaju normalno”.

Lavrov: Ne odbacujemo pregovore, odlaganje otežava dogovor

Rusija ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali što ih Kijev bude više odlagao, to će biti teže da se postigne sporazum s Moskvom, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je, u intervjuu za TV Rusija-1, naveo da je ruski predsednik Vladimir Putin tu poziciju Moskve, preneo na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa u Državnoj dumi.

„Predsednik je rekao učesnicima sastanka da ne odbacujemo pregovore, ali da oni koji ih odbacuju, trebalo bi da razumeju da, što se duže taj proces odlaže, teže će im biti da pregovaraju s nama”, rekao je Lavrov, prenosi Tas.

Prema rečima Lavrova, kijevske vlasti saopštavaju da pregovori mogu da se održe tek posle pobede Ukrajine i da će biti spremni da razgovaraju kada „Rusija napusti ukrajinske zemlje”, navodi Sputnjik.

„U tome ih aktivno podržavaju, čak im povlađuju u Londonu, Vašingtonu, Briselu. Ako je ovo njihov izbor, onda mi znamo kako možemo da ostvarimo ciljeve koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin u okviru specijalne vojne operacije”, rekao je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ocenio je, takođe, da će svet biti multipolaran, uprkos „mahnitim pokušajima” Zapada da zadrži svoju dominaciju, prenosi Tas.

„Kuda ide svet? Ka pravednijem svetskom sistemu, mislim. On će biti multipolaran. Zapad mahnito pokušava da zadrži i ojača svoju dominaciju. NATO je saopštio svoje ciljeve širom sveta, a indo-pacifički region je zvanično označen kao sfera uticaja Alijanse. To se ne sviđa svima”, kazao je Lavrov.

IAEA: Zaporožje ponovo na elektro-mreži, reaktor isključen

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je obnovljen rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje unutar teritorije Ukrajine, čime je obezbeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora.

U objavi na Tviter nalogu IAEA se navodi da je nakon što je juče obnovljen dalekovovd u Zaporožju isključen poslednji operativni reaktor koji je tokom protekle nedelje obezbeđivao struju za nuklearku nakon što je ona isključena sa mreže.

IAEA objašnjava da struja za nuklearku sada može da dolazi sa mreže umesto iz reaktora.

Ranije danas član administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je da je u zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen poslednji, šesti reaktor koji je radio.

Energetski blokovi su isključeni zbog granatiranja i oštećenja dalekovoda.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu je od marta pod kontrolom ruskih snaga, ali njome upravlja ukrajinski operator Energoatom.

Zalužni: Ukrajinske snage napreduju u regionu Harkova

Urajinske snage napreduju severno od grada Harkova, na istoku zemlje, i nalaze se na 50 kilometara od granice sa Rusijom, a deluju ofanzivno i na jugu i istoku harkovskog regiona, potvrdio je glavni ukrajinski komandant Valerij Zalužni.

On je, na nalogu na Telegramu, napisao da su ukrajinske snage ovog meseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije i da nastavljaju da oslobađaju područja koja je okupirala Rusija.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi te uspehe ukrajinske vojske. Ukrajinske snage su juče saopštile da su ušle u grad Kupjansk i Izjum u harkovskoj oblasti.

Kupjansk je važno železničko čvorište.

London demantuje Putina da je malo žita stiglo za siromašne

Britansko Ministarstvo odbrane demantovalo je tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da je u siromašne zemlje stigla jako mala količina žitarica izvezenih iz Ukrajine prema sporazumu, uz posredovanje UN.

Pozivajući se na podatke UN, britansko Ministarstvo navodi na Tviteru da je oko 30 odsto izvezenog žita dopremljeno državama sa niskim i srednjim prihodima u Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

Putin je u sredu izjavio, ne citirajući izvore, da su samo dva od 87 brodova sa 60.000 tona različitih poljoprivrednih proizvoda, stigla u siromašne zemlje.

Sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, postignut uz posredovanje UN i Turske, počeo je da se primenjuje prošlog meseca.

„Rusija namerno sprovodi strategiju dezinformisanja pošto pokušava da skine sa sebe krivicu za pitanja nesigurnosti u snabdevanju hranom, diskredituje Ukrajinu i umanji protivljenje svojoj invaziji”, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini.

Gasprom Evropi preko Ukrajine isporučuje 42,4 miliona kubnih metara gasa

Gasprom isporučuje Evropi preko Ukrajine 42,4 miliona kubnih metara gasa dnevno preko gasne distributivne stanice Sudža u Rusiji u regionu Kurska na zapadu zemlje, potvrdio je predstavnik ruske gasne kompanije za Tas.

Ukrajina je odbila predlog da isporučuje gas preko grada Sukhanovke, rekao je predstavnik „Gasproma”.

Tranzit preko Ukrajine ostao je jedina ruta za transport ruskog gasa za zemlje Zapadne i Centralne Evrope.

Isporuke ruskog gasa preko Severnog toka su potpuno obustavljene.

Gas koji se isporučuje preko Turskog i Plavog toka namenjen je Turskoj i zemljama Južne i Jugoistočne Evrope.

Ukrajina je u maju saopštila da prekida isporuku ruskog gasa Evropi preko Sukhanovke jer ne može da kontroliše gasnu stanicu u regionu Luganska na istoku zemlje.

Zelenski: Predstojeća zima prekretnica u ratu sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da veruje da će predstojeća zima biti „prekretnica” u ratu sa Rusijom, nakon niza vojnih uspeha ove nedelje na frontu.

„Verujem da je ova zima prekretnica i da može da dovede do dramatične deokupacije Ukrajine”, rekao je Zelenski na Jaltskoj konferenciji u Kijevu, preneo je list Hil.

Rusko ministarstvo odbrane je u subotu navelo da je povuklo svoje snage iz nekoliko gradova oko Harkova na istoku Ukrajine, nakon kontraofanzive ukrajinske vojske.

Zelenski je, takođe, zatražio veću vojnu podršsku od zapadnih saveznika, rekavši „da ukrajinska vojska ima jače oružje, brže bi uspela da oslobodi okupirane teritorije”.

Energoatom: Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo isključena sa mreže

Ukrajinska kompanija „Energoatom” saopštila je da je nuklearna elektrana Zaporožje ponovo isključena sa mreže.

Agencija je saopštila da je sa mreže isključila šesti reaktor u nuklearnoj elektrani. On je isključen u 3.41 noću.

Zelenski: Ukrajina će razmotriti isporuku uglja Poljskoj

Ukrajina će razmotriti da li može hitno da isporuči susednoj Poljskoj 100.000 tona termalnog uglja kako bi joj pomogla da prebrodi predstojeću zimu, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je takođe, rekao da je naredio da se ubrzaju radovi na modernizaciji dalekovoda od ukrajinske nuklearne elektrane Hmeljnicki do Poljske.

„Naložio sam kabinetu da razradi mogućnost hitne isporuke 100.000 tona termalnog uglja Poljskoj. Imamo dovoljne količine za sebe i možemo da pomognemo našoj braći da se pripreme za ovu zimu”, istakao je Zelenski.

Poljska se oslanja na ugalj za oko 70 odsto proizvodnje električne energije.

 

Izvor RTS, 11. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Ueslei Marcelino

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u